P&I Clubs: Αύξηση των premiums στον ορίζοντα

P&I Clubs: Αύξηση των premiums στον ορίζοντα

80
P&I Clubs: Αύξηση των premiums στον ορίζοντα

Ανοδικά φαίνεται πως θα κινηθούν τα premium rates των αλληλασφαλιστικών οργανισμών για το 2023/2024, ενόψει και των ανανεώσεων το επόμενο έτος.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, το North P&I Club σημειώνει ότι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αύξηση του κόστους ενέργειας και εμπορευμάτων και τον συνδυασμό επιβραδυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης και πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός κατέγραψε μέχρι στιγμής φέτος λιγότερα claims και με χαμηλότερη αξία. Ωστόσο, σημειώνει ότι το εμπόριο, μετά το πέρας του 2022, θα προσαρμοστεί στις επιπτώσεις του πολέμου και ως εκ τούτου καλεί για μια αύξηση 10% στα premium rates για το έτος 2023/2024. «Μπορούμε μόνο εύλογα να συμπεράνουμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο “μάτι της καταιγίδας”, με τις παραδοσιακές κινητήριες δυνάμεις του κόστους των απαιτήσεων να καταδεικνύουν ένα πιο ταραχώδες μέλλον», σχολίασε ο James Tyrrell, πρόεδρος του North.

Σταδιακή βελτίωση της οικονομικής απόδοσης του αμοιβαίου προϊόντος βλέπει το Skuld. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια ότι τα κόστη απαιτήσεων αυξάνονται λόγω του πληθωρισμού, του οποίου ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει καταστεί εμφανής. Την ίδια ώρα, το Skuld υπογραμμίζει μια μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά επενδύσεων το 2022 και με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα τα μέλη «θα πρέπει να αναμένουν αύξηση στην επερχόμενη ανανέωση και θα είναι απαραίτητο να επιτευχθεί συνολική προσαρμογή ΕΤC (Estimated Total Call) 10% για το αμοιβαίο προϊόν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το American Club, το οποίο αναφέρει ότι απαιτείται μια προς τα πάνω προσαρμογή της τιμολόγησης των premiums, αποτέλεσμα τόσο του πληθωρισμού όσο και άλλων παραγόντων. «Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και τις “εχθρικές τάσεις” στο περιβάλλον των απαιτήσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την εφαρμογή μιας ετήσιας αύξησης στην τιμολόγηση του κινδύνου κατ’ ελάχιστο 10% το 2023», καταλήγει το American Club.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.