Οι μπαταρίες, «μήλον της έριδος» για Κίνα και Δύση

Οι μπαταρίες, «μήλον της έριδος» για Κίνα και Δύση

64
Οι μπαταρίες, «μήλον της έριδος» για Κίνα και Δύση

Αυτή τη στιγμή η Κίνα αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή στην παραγωγή μπαταριών, καθώς είναι η χώρα που έχει τον πρώτο λόγο τόσο στον τομέα των πρώτων υλών όσο και στον τομέα της παραγωγής. Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης στοχεύουν στην απεξάρτηση από την Κίνα όσον αφορά τις μπαταρίες έως το 2030. Για να το πετύχουν αυτό, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν μεγάλα ποσά στην έρευνα μπαταριών. Θέλουν να βγάλουν στην παραγωγή μπαταρίες με όχι τόσο σπάνια ορυκτά, μειώνοντας την εξάρτησή τους από την Κίνα. Παράλληλα, θα αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης των μπαταριών, που σήμερα στην Ευρώπη δεν έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Για να το πετύχουν αυτό, οι εταιρείες μπαταριών αναμένεται να δαπανήσουν έως το 2030 ποσά άνω των $160 δισ., σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η οποία υπολόγισε ότι, για μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού, οι χώρες που ανταγωνίζονται την Κίνα θα πρέπει να ξοδέψουν $78,2 δισ. σε μπαταρίες, $60,4 δισ. σε εξαρτήματα και $13,5 δισ. για εξόρυξη λιθίου, νικελίου και κοβαλτίου, καθώς και $12,1 δισ. για μεγάλα κέντρα ανακύκλωσης.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ζήτηση για έτοιμες μπαταρίες θα μπορούσε να καλυφθεί χωρίς την Κίνα μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων στις ΗΠΑ από τους νοτιοκορεατικούς ομίλους, όπως για παράδειγμα από τις εταιρείες LG και SK Hynix. Η Goldman Sachs προέβλεψε, μάλιστα, ότι το μερίδιο αγοράς των νοτιοκορεατικών κατασκευαστών μπαταριών στις ΗΠΑ θα εκτιναχθεί σε περίπου 55% σε τρία χρόνια, από 11% το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.