Διαδηλώσεις στην Κίνα: Η πολιτική μηδενικής ανοχής, «βαρίδι» για οικονομία και κοινωνία;

    159
    Διαδηλώσεις στην Κίνα: Η πολιτική μηδενικής ανοχής, «βαρίδι» για οικονομία και κοινωνία;

    Αναταραχές επικρατούν στην Κίνα, όπου οι πολίτες διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο αναφορικά με τις εξάρσεις της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες, η Κίνα καταγράφει διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην επιβολή περιορισμών. Πάντως, οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν, τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου (ώρα Ελλάδας), ότι κατεγράφη για πρώτη φορά σε έξι ημέρες πτώση των κρουσμάτων. Η Κίνα παραμένει η τελευταία ισχυρή οικονομία που ακολουθεί τόσο σκληρή πολιτική ενάντια στην πανδημία, γεγονός που δεν διαφαίνεται να αλλάζει, παρά την έντονη κοινωνική κατακραυγή.

    Δημοσιεύματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εντός του Σαββατοκύριακου μετέδιδαν το κίνημα διαμαρτυρίας που κορυφώθηκε στην Κίνα τα τελευταία 24ωρα. Οι διαδηλώσεις πολιτών έχουν αυξηθεί και αποκτούν μαζικότητα, ενώ τα συνθήματα που επικρατούν είναι μεταξύ άλλων τα: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία».

    Τα σύμβολα διαμαρτυρίας

    Οι διαδηλωτές στη Σαγκάη κρατούσαν λευκά φύλλα χαρτιού ‒που έχουν γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας‒ και λευκά λουλούδια, ενώ στέκονταν σιωπηλά σε διάφορες διασταυρώσεις, προτού έρθει η αστυνομία και διαλύσει το πλήθος.

    «Ομάδα ανθρώπων που πενθούσαν άφηνε λουλούδια στο πεζοδρόμιο, ενώ άλλη ομάδα φώναζε συνθήματα», διηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό μέσο AFP.

    «Spillover» φαινόμενα

    Οι διαμαρτυρίες έχουν επεκταθεί σε περισσότερες από δέκα χώρες σε όλο τον κόσμο, σημάδι αλληλεγγύης στον αγώνα των Κινέζων διαδηλωτών ενάντια στις πολιτικές του Πεκίνου. Όπως αναφέρει το Reuters, κάποιες από τις πόλεις είναι το Παρίσι, το Τόκιο και το Σίδνεϊ.

    Ενισχυμένη η παρουσία της αστυνομίας

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ήταν ανεπτυγμένες την Τρίτη 29 Νοεμβρίου σε αρκετές πόλεις της Κίνας προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέων κινητοποιήσεων.

    Ξένοι ανταποκριτές στο στόχαστρο της αστυνομίας

    Ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη συνελήφθη από τις κινεζικές αρχές ενόσω κάλυπτε τα δρώμενα στην οικονομική πρωτεύουσα του πλανήτη.

    Το συγκεκριμένο συμβάν έτυχε αναφοράς και από το Λονδίνο, με τον Βρετανό υπουργό Επιχειρήσεων Γκραντ Σαπς να δηλώνει: «Δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται από την αστυνομία δημοσιογράφοι που καλύπτουν απλώς τις διαμαρτυρίες».

    Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε τη Δευτέρα από την πλευρά του πως ο δημοσιογράφος του BBC, που χτυπήθηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς, δεν είχε δηλώσει την ιδιότητά του ως δημοσιογράφος.

    Την Τρίτη, σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν, δήλωσε ότι το BBC υποδύεται το θύμα. Επιπλέον πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε ενέργειες που δεν συνδέονται με τον ρόλο τους.

    Ωστόσο, δεν πρόκειται για το μοναδικό τέτοιο περιστατικό. Ανταποκριτής του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού της Ελβετίας RTS προσεγγίστηκε από την αστυνομία την ώρα που έδινε την ανταπόκρισή του σε απευθείας σύνδεση για τις διαδηλώσεις. Ο δημοσιογράφος δήλωσε την ιδιότητά του στους αστυνομικούς, γεγονός που οδήγησε στην αποχώρησή τους.

    Πιστό στην πολιτική μηδενικής ανοχής το Πεκίνο

    Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ότι «η μάχη της κατά της Covid-19 θα είναι επιτυχής».

    «Υπό τη διαχείριση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και με τη στήριξη του κινεζικού λαού, η μάχη μας κατά της Covid-19 θα είναι επιτυχής» σημείωνε η ανακοίνωση.

    Τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία και στο εμπόριο

    Οι διεθνείς αγορές έχουν την τάση να αντιδρούν έντονα σε οποιαδήποτε εξέλιξη επί κινεζικών εδαφών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία ακροβατεί βάσει των εκτιμήσεων για την κινεζική οικονομία και κατά συνέπεια για τη ζήτηση για μαύρο χρυσό.

    Δημοσίευμα του Reuters υπογραμμίζει ότι οι διαδηλώσεις ενάντια στα lockdowns έχουν επηρεάσει τόσο τις αξίες των μετοχών όσο και την τιμή του πετρελαίου. Το Bloomberg σημειώνει ότι το outlook για την κινεζική οικονομία –αλλά και την παγκόσμια– καθίσταται λιγότερο αισιόδοξο, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στην Κίνα.

    Εφόσον πράγματι το Πεκίνο επιμείνει στην πολιτική μηδενικής ανοχής, εικόνες λιμένων που υπολειτουργούν φαντάζουν ολοένα και πιθανότερες. Η πτώση στη δυναμική του εμπορίου και τα εν αναμονή στη ράδα πλοία εκτός των κινεζικών λιμένων δεν συνιστούν άλλωστε φαινόμενα του μακρινού παρελθόντος.

    Βάσει των προαναφερθέντων και δεδομένου ότι η Κινεζική Πρωτοχρονιά στις 22 Ιανουάριου θα επιβραδύνει ούτως ή άλλως παροδικά το εμπόριο, οι επόμενοι δύο μήνες ενδέχεται να είναι νωχελικοί από εμπορικής άποψης.

    Συνεπώς, οι οικονομικοί σκόπελοι παραμένουν έντονοι για την παγκόσμια οικονομία, η οποία ταλανίζεται ακόμη από τις επιπτώσεις του καλπάζοντος πληθωρισμού, της ρωσικής εισβολής αλλά και της κινεζικής πολιτικής.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.