28 Νοεμβρίου, η Ημέρα της Μεσογείου

    69
    28 Νοεμβρίου, η Ημέρα της Μεσογείου

    Στις 28 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Ημέρα της Μεσογείου. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση:

    «Η Μεσόγειος Θάλασσα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών μεγάλων θαλάσσιων περασμάτων και πιο συγκεκριμένα του Στενού του Γιβραλτάρ, της Διώρυγας του Σουέζ και του Στενού του Βοσπόρου και κατά συνέπεια διαθέτει ιδιαίτερα στρατηγική θέση, ενώ αποτελεί μια καίριας σημασίας θαλάσσια αρτηρία για το ευρωπαϊκό και το διεθνές εμπόριο.

    »Την ίδια στιγμή, οι οικονομίες των μεσογειακών κρατών αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ ο ρόλος της Μεσογείου αναμένεται να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο μέσω του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει για την τροφοδοσία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου με ηλιακή ενέργεια που προέρχεται από τα πάνελ της Σαχάρας, καθώς και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον βυθό της Ανατολικής Θάλασσας και όχι μόνο.

    »Ωστόσο, η ολοένα αυξανόμενη σημασία που διαδραματίζει η Μεσόγειος Θάλασσα δημιουργεί και ορισμένους προβληματισμούς: το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διελεύσεων των πλοίων από το Σουέζ, καθώς και η ευαισθησία του παγκόσμιου εμπορίου απέναντι σε ατυχήματα όπως το διαβόητο πλέον EVERGREEN, απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση».

    Παράλληλα, με αφορμή την Ημέρα της Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέβη σε δήλωση: «Όταν σκέφτομαι τη Μεσόγειο, φέρνω στον νου μου μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να τύχουν κοινής αντιμετώπισης».

    «Σκέφτομαι τη φιλοξενία. Σκέφτομαι τις κοινές αξίες και την κοινή ιστορία», πρόσθεσε. Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, «το μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής μας προσφέρει μια ποικιλία τοπίων, που σήμερα απειλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής».

    Ακόμη, ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η δέσμευση στις κοινές μας αξίες συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή μας, με βάση τις κοινές αρχές, ακρογωνιαίος λίθος των οποίων είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η κοινή μας ιστορία, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις στην περιοχή μας, καθώς και το αίσθημα του ανήκειν και της εγγύτητας, καθώς και οι επαφές μεταξύ των λαών μας θέτουν τα θεμέλια για πιο εντατική συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση για τη Μεσόγειο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο».

    Σημειώνεται ότι η Ένωση για τη Μεσόγειο ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα κράτη που διαβρέχονται από τη Μεσόγειο αλλά δεν ανήκουν στην ΕΕ. Στόχος της είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των μελών.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.