Πτώση αξιών bulk carriers, οιωνός επενδύσεων;

Πτώση αξιών bulk carriers, οιωνός επενδύσεων;

161
Πτώση αξιών bulk carriers, οιωνός επενδύσεων;

Σε πτώση παραμένουν οι αξίες των Supramax bulk carriers, εν μέσω σημαντικών προκλήσεων για τη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της VesselsValue, η πτώση των αξιών των bulk carriers μικρότερου μεγέθους είναι μεγαλύτερη έναντι των μεγαλύτερων. Ενδεικτικά, από την αρχή του έτους, η αξία ενός Supramax ηλικίας πέντε ετών έχει καταγράψει πτώση 12%, από τα $30,3 εκατ. στα $26,7 εκατ.

Εντός του έτους, 198 Supramaxes έχουν αλλάξει χέρια, με τη δραστηριότητα να εμφανίζεται μειωμένη σε ετήσια βάση. Ωστόσο, τα εν λόγω επίπεδα ενδέχεται να αυξηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς η πτώση των αξιών είθισται να «ανοίγει την όρεξη» των αντικυκλικών επενδυτών. Η εν λόγω επενδυτική στρατηγική άλλωστε αποτελεί πάγια τακτική του ελληνικού εφοπλισμού –και όχι μόνο– και συνεπώς φαντάζει πιθανό να πραγματοποιηθούν επενδύσεις βραχυπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το περιορισμένο orderbook bulk carriers καθώς και η έλλειψη διαθέσιμων slots στα διεθνή ναυπηγεία καταδεικνύουν ότι η αύξηση του στόλου μιας εταιρείας έως το 2025 περίπου μπορεί να συμβεί μέσω της second-hand αγοράς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.