Οι χώρες-πρωταθλήτριες του παγκόσμιου εμπορίου LNG

Οι χώρες-πρωταθλήτριες του παγκόσμιου εμπορίου LNG

280
Οι χώρες-πρωταθλήτριες του παγκόσμιου εμπορίου LNG

Εκρηκτική παραμένει η πορεία του παγκόσμιου εμπορίου LNG εντός του έτους, καθώς τα γεωπολιτικά δρώμενα στρέφουν το επίκεντρο του εμπορίου φυσικού αερίου στα ύδατα. Από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, διά θαλάσσης μεταφέρθηκαν συνολικά 334,7 εκατ. τόνοι του ορυκτού καυσίμου, γεγονός που συνιστά αύξηση 5,8% σε ετήσια βάση.

Όπως υπογραμμίζει η πολυεθνική Banchero Costa, υπάρχουν τέσσερις χώρες-πρωταθλήτριες στις θαλάσσιες εξαγωγές φυσικού αερίου, εκ των οποίων κάποιες έχουν διαχρονική παρουσία στην αγορά ενώ άλλες φέτος έχουν κάνει δυναμική είσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, κορυφαία χώρα ως προς τις εξαγωγές LNG παραμένει η Αυστραλία, από την οποία εξήχθησαν συνολικά 67,3 εκατ. τόνοι LNG (αύξηση σε ετήσια βάση: 1%). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Κατάρ και ΗΠΑ, με τις εξαγωγές του να διαμορφώνονται για κάθε μία από τις χώρες αυτές σε 66,3 εκατ. τόνους. Βέβαια, η αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτασε το 12%.

Εικόνα1
Γράφημα 1: Κατανομή των παγκόσμιων εξαγωγών LNG ανά χώρα, περίοδος: Ιανουάριος-Οκτώβριος 2022. Πηγή δεδομένων: Banchero Costa.

 

Στην τρίτη βρέθηκε η Ρωσία με εξαγωγές στους 27,2 εκατ. τόνους, επίπεδα που συνιστούν άνοδο 11,3% σε ετήσια βάση αλλά και επίδοση-ρεκόρ. . Τόσο οι ΠΑ όσο και η Ρωσία απασχολούν συχνότερα τον Τύπο, γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στο ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων και επιπλέον στην εκρηκτική άνοδο των εξαγωγών τους.

Από την άλλη, όσον αφορά τους προορισμούς-πρωταγωνιστές, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κεντρίζουν τα βλέμματα. Σε χώρες της ΕΕ εισήχθησαν οι 81,8 εκατ. τόνοι, δηλαδή περίπου το 24% των παγκόσμιων εισαγωγών και επίπεδα που συνιστούν αύξηση των εισαγωγών LNG των χωρών της ΕΕ κατά 68% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.