Maersk και ισπανική κυβέρνηση κλείνουν το μάτι στα πράσινα καύσιμα

Maersk και ισπανική κυβέρνηση κλείνουν το μάτι στα πράσινα καύσιμα

63
Maersk και ισπανική κυβέρνηση κλείνουν το μάτι στα πράσινα καύσιμα

Ο ναυτιλιακός κολοσσός A.P. Moller-Maersk (Maersk) και η ισπανική κυβέρνηση υπέγραψαν ένα γενικό πρωτόκολλο συνεργασίας, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες παραγωγής πράσινων καυσίμων στην Ισπανία. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή έως και δύο εκατομμυρίων τόνων πράσινων καυσίμων ετησίως.

Οι δύο εταίροι εξετάζουν τις δυνατότητες παραγωγής πράσινων καυσίμων στις περιοχές της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας, έργο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνολικά έως και 85.000 θέσεις εργασίας.

Η διαθεσιμότητα πράσινης ενέργειας και καυσίμων σε επαρκείς ποσότητες αλλά και σε ανταγωνιστικές τιμές παραμένει η κύρια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί για την απανθρακοποίηση του παγκόσμιου ναυτιλιακού κλάδου. Μόνο η Maersk χρειάζεται περίπου 6 εκατ. τόνους πράσινης μεθανόλης ετησίως προκειμένου να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει για το 2030 και ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για την επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας έως το 2040.

Τα 19 πλοία που πρόκειται να παραλάβει η Maersk από το 2023 έως το 2025 και τα οποία θα μπορούν να καταναλώνουν ως καύσιμο πράσινη μεθανόλη θα χρειάζονται περίπου 750.000 τόνους από το εν λόγω εναλλακτικό καύσιμο και, προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες, έχει πραγματοποιήσει συνολικά επτά στρατηγικές συνεργασίες, σύμφωνα με ανακοίνωσή της νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.