Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου

    147
    Κυρ. Μητσοτάκης: Ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε συνέντευξή ότι πολύ σύντομα, σε μία – δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την ΕxxonΜobil, κάτι που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τον Φεβρουάριο του 2022, η αρμόδια κρατική εταιρία ΕΔΕΥ ΑΕ, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσέλκυσης μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

    Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο.

    Η επιτυχημένη εκτέλεση των ερευνών έγινε ακόμα πιο σημαντική καθώς ταυτόχρονα εφαρμόστηκαν τα πλέον αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας δίνοντας εντολή για επιτάχυνση των εργασιών ενώ ανακοινώθηκε και σαφές χρονοδιάγραμμα.

    Μετά την επίσκεψη ορόσημο του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022, στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξίδεψε η ΕΔΕΥ για να προβάλει την νέα της στρατηγική με όνομα «Υδρογονάνθρακες 2.0» και στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της εταιρίας, αναδείχθηκε η συμβατότητα με την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της περιφερειακής και ενδεχομένως της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

    Η θετική αποδοχή της ελληνικής στρατηγικής επιβεβαιώθηκε με την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στις παραχωρήσεις της Κρήτης, όταν στα τέλη Ιουλίου η ExxonMobil σχεδόν διπλασίασε τη συμμετοχή της και ανέλαβε παράλληλα την διαχείριση των παραχωρήσεων.

    Μόλις 3 μήνες αργότερα στις αρχές Νοεμβρίου, με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά και Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ανταπόκριση και η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει την στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών.

    Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

    Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.