Ούριος άνεμος για τα VLCCs

Ούριος άνεμος για τα VLCCs

174
Ούριος άνεμος για τα VLCCs

Σε θετικά επίπεδα κυμαίνεται η αγορά των tankers, σύμφωνα με τη VesselsValue, κυρίως για τα VLCCs, των οποίων οι αξίες και οι ναύλοι έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα εντός του 2022.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τη μερική πτώση των ναύλων, μετά τις περικοπές του OPEC+ στην παραγωγή πετρελαίου, τα κέρδη των VLCCs έχουν σκαρφαλώσει στα $70.000 την ημέρα.

Τα πολύ αυξημένα κέρδη των VLCCs οφείλονται κυρίως στην υψηλή ζήτηση για μεταφορά πετρελαίου λόγω του επερχόμενου χειμώνα. Επίσης, η αναδιάταξη των routes έχει οδηγήσει σε άνοδο των τονομιλίων, ευνοώντας την αγορά των δεξαμενόπλοιων.

Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες των tankers παραμένει υψηλή, με 890 συναλλαγές να έχουν καταγραφεί κατά τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, επίπεδα που συνιστούν αύξηση κατά 17% σε ετήσια βάση.

Τέλος, όπως αναφέρει η VesselsValue, φαίνεται πως το ενδιαφέρον στη second-hand επικεντρώνεται στα δεξαμενόπλοια μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτή η επιλογή των επενδυτών ενδεχομένως αποσκοπεί στην αξιοποίηση των πλοίων ως πλωτών μονάδων αποθήκευσης πετρελαίου, όπως συμβαίνει και στην αγορά των LNG carriers, εν μέσω των ενεργειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.