Χαλκός, το «καύσιμο» της ενεργειακής μετάβασης

Χαλκός, το «καύσιμο» της ενεργειακής μετάβασης

95
Χαλκός, το «καύσιμο» της ενεργειακής μετάβασης

Στον κρίσιμο ρόλο του χαλκού, προκειμένου να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, στρέφεται πρόσφατη ανάλυση της συμβουλευτικής Wood Mackenzie. Πιο συγκεκριμένα, με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, έως το πέρας του αιώνα απαιτούνται επιπλέον 9,7 εκατ. τόνοι χαλκού εντός των επόμενων δέκα ετών.

Προσφορά

Επί του παρόντος, προβλέπονται projects ετήσιας παραγωγής περίπου 17 εκατ. τόνων, όμως πολλά από αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί, λόγω της μη βιωσιμότητάς τους. Η Wood Mackenzie εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους $23 δισ. κατά μέσο όρο ετησίως τα επόμενα 30 έτη, προκειμένου να αναπτυχθούν αρκετά projects και να υποστηριχτούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι. Προκειμένου οι επενδύσεις αυτές να καταστούν βιώσιμες, η τιμή του χαλκού πρέπει να αυξηθεί στα $9.370/τόνο.

Κυκλική οικονομία

Ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας στην προσφορά χαλκού είναι ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ μάλιστα εκτιμάται πως θα καταστεί ακόμα σημαντικότερος τα επόμενα έτη. Σήμερα, περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης χαλκού προέρχεται από δευτερεύουσες πηγές, με τον ρόλο της ανακύκλωσης να αναμένεται να φτάσει έως και το 45% μέχρι το 2050.

Ζήτηση

Η ζήτηση για χαλκό χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος τα επόμενα 20 έτη ισούται με 60% της αγοράς σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης (55%) εκτιμάται πως θα προέλθει από τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το υπόλοιπο από τη ζήτηση για υπεράκτιες υποδομές αιολικής ενέργειας και ηλιακά πάνελ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.