Θετική η εικόνα των bulk carriers

Θετική η εικόνα των bulk carriers

258
Θετική η εικόνα των bulk carriers

Άνοδο κατέγραψαν οι ναυλαγορές των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου την εβδομάδα που πέρασε (03-07/10), παρά την πτώση που κατέγραψε ο BDI (-1,6%) την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά ο BDI κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 11,4% με τα μεγαλύτερα μεγέθη να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ενδεικτικά η άνοδος του δείκτη για τα Capesizes BPI ήταν της τάξης του 23% ενώ τα Panamaxes κατέγραψαν άνοδο για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κατά 7,3%.

O Ατλαντικός συνιστά την περιοχή που δίνει ώθηση στα Capesizes ενώ στον Ειρηνικό προς το τέλος της εβδομάδας μερικοί σημαντικοί ναυλωτές αναζήτησαν τονάζ. Οι ναύλοι στη διαδρομή Δυτική Αυστραλία – Κίνα (C5) διαμορφώθηκαν στα $9,06/τόνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα backhaul ταξίδια, με τα φορτία άνθρακα από την Αυστραλία στην Ευρώπη να ωθούν τους ναύλους στη διαδρομή C16 σε υγιή επίπεδα.

Ράλι κατέγραψε η αγορά του Ατλαντικού μεσοβδόμαδα για τα Panamaxes. Aρκετές συμφωνίες για fronthaul ταξίδια ξεπέρασαν τα $31.000/ημέρα, απόρροια της περιορισμένης προσφοράς στη Μεσόγειο και της ισχυρής ζήτησης για τονάζ. Περιορισμένη η δραστηριότητα στην Ινδονησία λόγω διακοπών, ωστόσο προς το τέλος της εβδομάδας οι ναύλοι παρουσίασαν άνοδο. Στο ΝοPac η εικόνα ήταν ανάμεικτη με τους ναύλους να κινούνται σε ένα εύρος $16.000-$20.000/ημέρα.

Στις πρόσφατες εξελίξεις, ένα πέμπτο πλοίο, υπό το επισιτιστικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών αναχώρησε από το Chornomorsk της Ουκρανίας προς την Αιθιοπία έμφορτο με 30.000 τόνους σιταριού.

Στη Νότια Αφρική η διαχειρίστρια εταιρεία λιμένων Transnet κήρυξε ανωτέρα βία στα λιμάνια της μετά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.