Τα νέα δεδομένα μετά την προσωρινή άρση του Jones Act

Τα νέα δεδομένα μετά την προσωρινή άρση του Jones Act

109
Τα νέα δεδομένα μετά την προσωρινή άρση του Jones Act

Φορτίο diesel, το οποίο αρχικά δεν μπορούσε να μεταφερθεί στο Πουέρτο Ρίκο λόγω τυφώνα, τελικά ξεφορτώθηκε στο λιμάνι Guayanilla την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Το υπό σημαία Marshall Islands δεξαμενόπλοιο «GH Parks», στο οποίο μέχρι και πριν από λίγες μέρες απαγορευόταν μια τέτοια μεταφορά λόγω του Jones Act, φόρτωσε το diesel έξω από το Τέξας νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Alejandro Mayorkas, ενέκρινε την προσωρινή άρση του Jones Act, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Πουέρτο Ρίκο έχει επαρκείς ποσότητες diesel για τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα Fiona.

Περίπου 239.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Πουέρτο Ρίκο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το χτύπημα του Fiona στη νήσο.

Ο νόμος Jones Act, ο οποίος προστατεύει τα δρομολόγια καμποτάζ, επιτρέπει τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ αμερικανικών λιμένων μόνο με πλοία κατασκευής, ιδιοκτησίας και διαχείρισης Αμερικανών πολιτών ή μόνιμων κατοίκων των ΗΠΑ. Στο παρελθόν, ο Jones Act είχε αρθεί σε περιόδους κρίσης, όπως για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2012, όταν ο τυφώνας Σάντι σάρωσε την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας αρκετά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πιο πρόσφατα, τον Μάιο του 2021, ο νόμος ήρθη ξανά για την αποφυγή στρεβλώσεων στη μεταφορά υγρών καυσίμων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετά την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.