Ενίσχυση του στόλου της Βενεζουέλας με δεξαμενόπλοια… made in Iran

Ενίσχυση του στόλου της Βενεζουέλας με δεξαμενόπλοια… made in Iran

417
Ενίσχυση του στόλου της Βενεζουέλας με δεξαμενόπλοια… made in Iran

Η Βενεζουέλα παρέλαβε ένα «προηγμένο» δεξαμενόπλοιο το οποίο ναυπηγήθηκε στο Ιράν, κίνηση που εντάσσεται στο ευρύτερο πνεύμα συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

«Μόλις παραλάβαμε ένα πλοίο με την πιο προηγμένη τεχνολογία στον κόσμο», τόνισε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας ο Μαδούρο, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πλοίο κατασκευάστηκε στο Ιράν μετά από παραγγελία της Βενεζουέλας.

Πρόκειται μάλιστα για το τρίτο δεξαμενόπλοιο που παραλαμβάνει η Βενεζουέλα και το οποίο ναυπηγήθηκε στο Ιράν και συγκεκριμένα από την Iran Marine Industrial Company (Sadra). Στις 11 Ιουνίου 2022, η χώρα της Νότιας Αμερικής παρέλαβε το δεύτερο τέτοιο πλοίο. Ο Μαδούρο, τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο παραλαβής του εν λόγω Aframax, είχε ανακοινώσει ότι ένα τέταρτο δεξαμενόπλοιο θα παραδοθεί στον κρατικό στόλο της Βενεζουέλας το 2024, προκειμένου να εξυπηρετεί τις μεταφορικές ανάγκες της PDVSA. Με την τελευταία αυτή προσθήκη, θα ολοκληρωθεί ένα συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το 2006 μεταξύ των δύο χωρών.

Οι σχέσεις Τεχεράνης-Καράκας έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μπροστά στις μεγάλες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και στις δύο πλευρές. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, στο περιθώριο της επίσκεψης Μαδούρο στο Ιράν, υπεγράφη μια νέα συμφωνία, με επίκεντρο την τεχνολογία, τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, με χρονικό ορίζοντα είκοσι ετών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.