Fitch Ratings: Ύφεση στον ορίζοντα

Fitch Ratings: Ύφεση στον ορίζοντα

101
Fitch Ratings: Ύφεση στον ορίζοντα

Σε απαισιόδοξη εκτίμηση αναφορικά με τις προοπτικές των διεθνών οικονομιών προέβη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Στους κύριους λόγους της συγκεκριμένης εξέλιξης συγκαταλέγονται η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται πως θα καταγράψει άνοδο 2,4% το 2022 και άνοδο 1,7% το 2023. Το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% το 2023. Από την άλλη, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας εκτιμάται στο 1,7% για το 2022 και στο 0,5% το 2023.

Συνεπώς, η Fitch Ratings σημειώνει ότι η Ευρώπη οδεύει προς την ύφεση αργότερα εντός του έτους. Μάλιστα, σε μερική ύφεση αναμένεται να εισέλθουν και οι ΗΠΑ εντός του ερχόμενου έτους.

Οι ενεργειακοί σκόπελοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι σημαντικοί: η ρωσική παροχή φυσικού αερίου ενδέχεται να διακοπεί πλήρως, με τις εναλλακτικές πηγές εισαγωγών να μην είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση.

Την ίδια ώρα, η νομισματική πολιτική διεθνώς προς αντιμετώπιση του πληθωρισμού δημιουργεί ανησυχία. Μάλιστα, η Fitch Ratings σημειώνει πως πλέον δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες και τις εταιρείες από τα οικονομικά σοκ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.