Το κόστος διαβίωσης σε ανησυχητική άνοδο

  217
  Το κόστος διαβίωσης σε ανησυχητική άνοδο

  Ανησυχητικές διαφαίνονται οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας με τον πληθωρισμό να «τρομάζει» την καταναλωτική δύναμη και τη ζήτηση συνολικά.

  Μάλιστα, τους τελευταίους 18 μήνες το μέσο κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί περισσότερο απ’ ότι συνολικά τα πέντε χρόνια πριν το 2021, σύμφωνα με δεδομένα του ΔΝΤ. Τρόφιμα και ενέργεια αποτελούν τις κύριες παραμέτρους για την εξέλιξη αυτή. Στην πραγματικότητα, η μέση αύξηση στην τιμή των τροφίμων υπερβαίνει τα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού συνολικά την πενταετία 2016-2020. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η ενέργεια στην οποία αντανακλάται και το κόστος μεταφοράς. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το κόστος για τα υπόλοιπα αγαθά και τις υπηρεσίες ακολουθεί επίσης την ανιούσα. Για παράδειγμα, ο πληθωρισμός για τις υπηρεσίες έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

  Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι τον περασμένο Ιούλιο ο πληθωρισμός ενισχύθηκε με βραδύτερο ρυθμό. Αν και οι συνθήκες διαφέρουν ανά χώρα, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια ελαφρά αλλαγή στη σύνθεση του πληθωρισμού, με το μερίδιο των τροφίμων να αυξάνεται περαιτέρω ενώ αυτό των προϊόντων ενέργειας να υποχωρεί ελαφρώς. Αυτό συνάδει με την πιθανότητα οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας να μετακυλίονται στους καταναλωτές πιο γρήγορα από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής των τροφίμων.

  Στο τελευταίο report World Economic Outlook του Ιουλίου εκτιμάται ο πληθωρισμός φέτος να αγγίξει το 6,6% για τις αναπτυγμένες οικονομίες και το 9,5% για τις αναδυόμενες οικονομίες. Το ΔΝΤ καταλήγει ότι με βάση τα ανωτέρω οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να μεριμνήσουν για τις ευάλωτες ομάδες.

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.