Asset-playing για τους ενεργειακούς κολοσσούς 

Asset-playing για τους ενεργειακούς κολοσσούς 

111
Asset-playing για τους ενεργειακούς κολοσσούς 

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, κολοσσοί της αγοράς ενέργειας αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες τιμές, για να εξέλθουν από την παλαιότερη και μεγαλύτερη κοινοπραξία παραγωγής φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου.

Ειδικότερα, η Shell και η Exxon Mobil προσβλέπουν στην προσέλκυση επενδυτών και στη συγκέντρωση κεφαλαίων άνω του $1 δισ. από την πώληση της εταιρείας NAM, που αποτελεί joint venture των δύο εταιρειών στην Ολλανδία.

Στα περιουσιακά στοιχεία της NAM περιλαμβάνονται δεκάδες πετρελαιοπηγές, περίπου 20 υπεράκτιες μονάδες παραγωγής, αλλά και ένα δίκτυο αγωγών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η παραγωγική ικανότητα της NAM καταγράφει σταδιακή πτώση από το 2014. Τα περιουσιακά στοιχεία της εκτιμάται ότι παρήγαγαν περίπου 2,4 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά ημέρα το 2021, επίπεδα τα οποία δύνανται να αυξηθούν αρκετά –έως τα 2,8 εκατ.– εφόσον υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις.

Τέλος, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της NAM εκτιμάται στα περίπου $1-1,5 δισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.