2018-2022: Πώς άλλαξε η ναυτιλιακή βιομηχανία

2018-2022: Πώς άλλαξε η ναυτιλιακή βιομηχανία

217
2018-2022: Πώς άλλαξε η ναυτιλιακή βιομηχανία

H μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση SMM στη Γερμανία, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για ναυπηγεία και προμηθευτές ναυτιλιακών εξοπλισμών, ανοίγει σήμερα τις πύλες της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Clarksons προχωρά σε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων στη ναυτιλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς υπενθυμίζεται ότι λόγω της πανδημίας το 2020 η έκθεση αναβλήθηκε.

2018

Το 2018, η ναυτιλιακή βιομηχανία επιχειρούσε να βρει ξανά τα πατήματά της και οι παραγγελίες πλοίων σταδιακά επέστρεφαν μετά την ξηρασία του 2016. Σε αντίθεση με σήμερα, το success story ήταν τα κρουαζιερόπλοια (για τις παραγγελίες), ενώ για τους προμηθευτές ευκαιρίες αναδύονταν γύρω από τους κανονισμούς για το ballast water management system και το sulphur cap.

2020-2021

Το πρώτο σοκ της πανδημίας (το θαλάσσιο εμπόριο υποχώρησε κατά 7% το β’ τρίμηνο) διαδέχτηκε η ανάκαμψη του μεταφερόμενου όγκου φορτίων, ιδιαίτερα για τα containerships και τα bulk carriers. H συμφόρηση στα διεθνή λιμάνια ήταν υποστηρικτή για τους ναύλους και είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναύλοι των containerships πενταπλασιάστηκαν το 2021. Παρά τα lockdowns και τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα ναυπηγεία και οι προμηθευτές αντεπεξήλθαν και κατάφεραν, σε γενικές γραμμές, να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

2021-2022

Το 2021 αποτέλεσε έτος-σταθμό για τον κλάδο των παραγγελιών, καθώς οι συμφωνίες για νεότευκτα κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013. Η πολύ καλή ναυλαγορά στα containerships αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τις παραγγελίες του κλάδου. Φέτος, παρά το γεγονός ότι οι παραγγελίες δεν ακολουθούν την ίδια εκρηκτική άνοδο, η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του LNG στο ενεργειακό μείγμα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι παραγγελίες για LNG carriers. To orderbook είναι στο 10% του στόλου και η παραγωγή των ναυπηγείων είναι μειωμένη κατά 16% έναντι του 2018. Ο στόλος, από την άλλη, είναι αυξημένος κατά 13% σε όρους GT.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.