H τεχνολογική ηγεμονία, «μήλον της έριδος» για ΗΠΑ και Κίνα

H τεχνολογική ηγεμονία, «μήλον της έριδος» για ΗΠΑ και Κίνα

73
H τεχνολογική ηγεμονία, «μήλον της έριδος» για ΗΠΑ και Κίνα

H Κίνα καταδίκασε την πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ να τερματίσουν την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών σε προηγμένους επεξεργαστές που κατασκευάζει η Nvidia. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει απαίτηση χορήγησης άδειας στα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνουν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα A100 και H100 για χρήση στις διαδικασίες μηχανικής εκμάθησης.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να περιορίσει τις εξαγωγές καινοτόμων τεχνολογιών στην ασιατική χώρα. Η κίνηση των ΗΠΑ αντανακλά μια πρόθεση «καταστολής» της τεχνολογικής ανάπτυξης της Κίνας, καθώς εντάθηκε η κόντρα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τα πρόσφατα περιστατικά στην Ταϊβάν, στην οποία κατασκευάζονται μικροκυκλώματα τόσο για τη Nvidia όσο και για άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο κάνει λόγο για προσπάθεια επιβολής «τεχνολογικού μπλόκου» από την αμερικανική πλευρά, η οποία προσβλέπει σε διατήρηση της «τεχνολογικής της ηγεμονίας».

Η Nvidia πάντως, με ανακοίνωσή της, τονίζει πως με τη νέα νομοθεσία «εγείρονται κίνδυνοι ότι τα προϊόντα της ενδέχεται να καταλήξουν σε “στρατιωτικούς τελικούς χρήστες” στην Κίνα και στη Ρωσία». Παράλληλα, σημειώνει ότι πωλήσεις περίπου $400 εκατ. στην Κίνα είναι πιθανόν να επηρεαστούν από την απαίτηση χορήγησης άδειας το τρέχον τρίμηνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.