Η σημασία του Ρήνου για την παγκόσμια οικονομία

Η σημασία του Ρήνου για την παγκόσμια οικονομία

184
Η σημασία του Ρήνου για την παγκόσμια οικονομία

Τα επίπεδα στάθμης στον ποταμό Ρήνο της Γερμανίας έχουν προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού. Η πτώση της στάθμης σε σημεία-κλειδιά του ποταμού έχει οδηγήσει σε μείωση της ναυτιλιακής κίνησης αλλά και σε μείωση του επιτρεπόμενου μεταφερόμενου βάρους ανά πλοίο, επηρεάζοντας σημαντικά την ενεργειακή αλυσίδα εφοδιασμού της Γερμανίας.

Ειδικότερα, μέσω του ποταμού, περίπου 6.900 πλοία μεταφέρουν κρίσιμα εμπορεύματα, όπως άνθρακας, χάλυβας, χημικά, καύσιμα και σιτηρά. Το 2020 εκτιμάται ότι 160 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων μεταφέρθηκαν στον Ρήνο.

Η κρισιμότητα του Ρήνου για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας είναι καθοριστική. Άλλωστε, μέσω του ποταμού μεταφέρεται άνθρακας σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο Ρήνος χρησιμοποιείται και για τη μεταφορά πετρελαίου και ντίζελ από τα λιμάνια Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα (ARA) στη Γερμανία και στην Ελβετία. Η διακοπή των ενδοποτάμιων μεταφορών πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο εμπόριο πετρελαίου ύψους 400.000 βαρελιών/ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, επηρεάζεται και η βιομηχανία αερομεταφορών, με πολλές εταιρείες να μην είναι σε θέση να διασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες jet fuel.

Παράλληλα, το 1990 και το 2018, η στάθμη του Ρήνου στο σημείο Kaub είχε φτάσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, αυτό και στις δύο περιπτώσεις είχε συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου. Συνεπώς, διαφαίνεται ότι οι εμπορευματικές ροές μέσω του ποταμού ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις τους ερχόμενους μήνες.

Πηγή: Intermodal Weekly Market Report – Week 33

Φωτό: Pieter van de Sande/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.