Αερομεταφορές: Αισιοδοξία με φόντο τις τιμές καυσίμων

Αερομεταφορές: Αισιοδοξία με φόντο τις τιμές καυσίμων

44
Αερομεταφορές: Αισιοδοξία με φόντο τις τιμές καυσίμων

Άνεμος αισιοδοξίας επικρατεί στη βιομηχανία αερομεταφορών με επίκεντρο την πτωτική πορεία των τιμών των καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή της, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) επισημαίνει ότι οι μέχρι πρότινος καλπάζουσες τιμές jet fuel βρίσκονται σε πτώση.

Η αύξηση των τιμών jet fuel είναι ενδεικτική εντός των πανδημικών ετών. Εντός του α’ εξαμήνου του 2022, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ τον Ιούνιο του 2022 οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 128% σε ετήσια βάση.

Το αυξητικό τέμπο που επικρατούσε στις τιμές jet fuel επέδρασε σημαντικά στη βιομηχανία αερομεταφορών. Άλλωστε, το κόστος του jet fuel αντιστοιχεί σε περίπου 20-25% του συνολικού λειτουργικού κόστους.

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να προσφέρουν υποστήριξη στη βιομηχανία αερομεταφορών. Η αύξηση προσφοράς πετρελαίου και η αύξηση της παραγωγής των διυλιστηρίων φαίνεται πως έχουν οδηγήσει τις τιμές πετρελαίου και jet fuel σε πτώση. Την ίδια ώρα, σε πτώση βρίσκεται και η διαφορά μεταξύ της τιμής πετρελαίου και της τιμής jet fuel, η οποία έχει μειωθεί στα περίπου $30/βαρέλι έναντι των περίπου $67/βαρέλι.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η πρόσφατη εικόνα των τιμών προκαλεί αισιοδοξία για τη βιομηχανία αερομεταφορών, μετριάζοντας την επίδραση των τιμών καυσίμου στην κερδοφορία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.