Σιδηρομετάλλευμα: Αντικρουόμενες απόψεις για το μέλλον της αγοράς

Σιδηρομετάλλευμα: Αντικρουόμενες απόψεις για το μέλλον της αγοράς

75
Σιδηρομετάλλευμα: Αντικρουόμενες απόψεις για το μέλλον της αγοράς

Οι εκτιμήσεις για την αγορά σιδηρομεταλλεύματος είναι πιο αισιόδοξες μακροπρόθεσμα από ότι βραχυπρόθεσμα. Αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στις τιμές του συγκεκριμένου εμπορεύματος.

Ειδικότερα, οι βραχυχρόνιες και μακροπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται σημαντικά από την Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό χάλυβα αλλά και εισαγωγέα του 70% του παγκόσμιου σιδηρομεταλλεύματος μεταφερόμενου διά θαλάσσης. Όμως, το γεγονός ότι επικρατεί αβεβαιότητα αναφορικά με τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας δυσχεραίνει την εκτίμηση του μέλλοντος της αγοράς σιδηρομεταλλεύματος.

Ο CEO της BHP Group, Mike Henry, τοποθετήθηκε επί του ζητήματος, ισχυριζόμενος πως η Κίνα θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στη ζήτηση εμπορευμάτων για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με το Reuters, προκειμένου το συγκεκριμένο αισιόδοξο σενάριο να καταστεί πραγματικότητα, πρέπει να υπάρξει μικρός αριθμός lockdowns στην Κίνα. Ακόμη, εφόσον υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμια επίπεδο, αυτή πρέπει να είναι παροδική.

Παράλληλα, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας τους ερχόμενους μήνες πρέπει να γίνουν πραγματικότητα. Όμως, τα μέχρι πρότινος δημοσιευμένα στοιχεία της Κίνας αναφορικά με τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος εντός του έτους καταδεικνύουν πτωτική πορεία σε σύγκριση με το 2021. Μάλιστα, η εν λόγω εικόνα συμφωνεί και με την κινεζική παραγωγή χάλυβα εντός του έτους. Τον Ιούλιο, η παραγωγή διαμορφώθηκε σε κατά 6,4% χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.