Οι ναύλοι στις ΗΠΑ, προάγγελος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού;

Οι ναύλοι στις ΗΠΑ, προάγγελος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού;

98
Οι ναύλοι στις ΗΠΑ, προάγγελος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού;

Τα επίπεδα ναύλων των ΗΠΑ διαφαίνεται να έχουν κορυφωθεί, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία αναφορικά με τα επίπεδα πληθωρισμού, που ταλανίζει τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, παρότι σε ετήσια βάση οι ναύλοι στις ΗΠΑ έχουν καταγράψει άνοδο 28% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκε πτώση 2%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Cass Information Systems –εταιρείας παροχής πληροφοριών‒, η εν λόγω εξέλιξη δύναται να ανακουφίσει τις εταιρείες λιανικής που ταλανίζονται από τα υψηλά κόστη θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης πλέον έχουν μεταβληθεί, με την προσφορά να αυξάνεται περισσότερο σε σύγκριση με τη ζήτηση. Ακόμη, σχετικά αισιόδοξες εμφανίζονται οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό σύμφωνα με την Cass Information Systems, με την κορύφωση των ναύλων να καταδεικνύει πιθανή επιβράδυνσή του.

Παράλληλα, παρότι ο όγκος εμπορευμάτων με προορισμό τους αμερικανικούς λιμένες κατέγραψε μηνιαία πτώση τον Ιούλιο, οι εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. Το γεγονός αυτό φαίνεται να ευνοεί την κερδοφορία των χερσαίων εφοδιαστικών αλυσίδων, στις οποίες καταγράφεται έλλειψη του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.