Containerships: Μεταβολές στις γραμμές προς ΗΠΑ

Containerships: Μεταβολές στις γραμμές προς ΗΠΑ

70
Containerships: Μεταβολές στις γραμμές προς ΗΠΑ

H χωρητικότητα των containerships στη γραμμή Άπω Ανατολή-Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι φορτωτές έχουν μετατοπίσει τον όγκο εμπορευμάτων από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προς την Ανατολική.

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Xeneta, προσθέτοντας ότι στη νέα αυτή συνθήκη οι μεταφορείς προσαρμόζουν αναλόγως τα δίκτυα μεταφοράς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίμηνο έως τις 24 Ιουλίου το capacity μεταξύ Άπω Ανατολής και Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ κατέγραφε άνοδο 18,9% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (δεδομένα: Sea-Intelligence).

Σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων, ο μέσος όρος της χωρητικότητας που επιχείρησε στην εν λόγω γραμμή ήταν 210.000 TEUs. Συγκρίνοντας αυτόν τον αριθμό με τον αντίστοιχο περσινό, προκύπτει ότι επιπλέον τέσσερα πλοία, μεταφορικής ικανότητας 8.750 TEUs, επιχειρούν ανά εβδομάδα στην εν λόγω τακτική γραμμή. Αντιθέτως, το capacity μεταξύ Άπω Ανατολής και Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,7% και σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων άγγιξε κατά μέσο όρο τα 310.000 TEUs. Η Xeneta σημειώνει, συνεπώς, ότι καταγράφονται επιπλέον 100.000 TEUs/εβδομάδα που οδεύουν από την Άπω Ανατολή στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έναντι της Ανατολικής.

Πάντως, το μερίδιο του capacity μεταξύ των δύο προορισμών έχει προσαρμοστεί. Το 2021, το τρίμηνο με πέρας τις 24 Ιουλίου, το 66,1% της χωρητικότητας από την Άπω Ανατολή στις ΗΠΑ κατευθύνθηκε στη Δυτική Ακτή. Φέτος, το μερίδιο αυτό έχει υποχωρήσει στο 61,3%.

Η μετατόπιση των φορτίων προς την Ανατολική Ακτή επηρεάζει και τη συμφόρηση. Οι εισαγωγές ρεκόρ στην Ανατολική Ακτή έχουν ως αποτέλεσμα η τήρηση του χρονοδιαγράμματος από τις liner εταιρείες να πέσει στο 18,7% τον Ιούνιο και άρα κάτι λιγότερο από ένα στα πέντε πλοία έφτασε στην ώρα του. Αντιθέτως, βελτιωμένη εμφανίστηκε η κατάσταση στη Δυτική Ακτή, με το 24,8% των containerships να φτάνουν εγκαίρως στον προορισμό τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.