Αγοραπωλησίες πλοίων: H ερμηνεία των ups & downs

Αγοραπωλησίες πλοίων: H ερμηνεία των ups & downs

206
Αγοραπωλησίες πλοίων: H ερμηνεία των ups & downs

Πτώση περίπου 18% εμφανίζουν οι συνολικές αγοραπωλησίες πλοίων (δεξαμενόπλοια, bulk carriers, containerships, gas carriers) μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έκθεση της VessesValue για τον μήνα Ιούλιο, φέτος έχουν λάβει χώρα 1.086 αγοραπωλησίες πλοίων έναντι 1.319 το 2021.

Ωστόσο, εντός 2022 οι συναλλαγές παρουσιάζουν μια μεγάλη άνοδο της τάξης του 78% έναντι του 2020 (610), δεδομένο που φαντάζει λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η έξαρση της πανδημίας έφερε τα πάνω κάτω στο διεθνές εμπόριο και άρα έθεσε «σε ακινησία» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα επιμέρους φετινά στοιχεία, η άνοδος των αγοραπωλησιών των δεξαμενόπλοιων από 362 πέρσι σε 402 φέτος αντανακλά την καλή πορεία της ναυλαγοράς, απόρροια κυρίως των αλλαγών στο θαλάσσιο εμπόριο λόγω της ουκρανικής κρίσης. Από την άλλη η διόρθωση των ναύλων των bulk carriers και containerships από τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2021 πιθανά να ερμηνεύει την πτώση στη δραστηριότητα αγοραπωλησιών. Ειδικότερα, φέτος έχουν λάβει χώρα 467 αγοραπωλησίες bulkers έναντι 655 πέρσι ενώ οι αντίστοιχες συναλλαγές για containerships είναι 149 έναντι 278 πέρσι. Σχεδόν τριπλάσιες είναι οι αγοραπωλησίες gas carriers φέτος δεδομένου του σημαντικού ρόλου που θα κληθεί να διαδραματίσει το υγροποιημένο αέριο στο ενεργειακό μείγμα των χωρών της Δύσης.

Χωρίς τίτλο

Σε επίπεδο αξιών, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες containerships, αν και μειωμένες, καταγράφουν άνοδο στην αξία τους στα $7,1 δισ. έναντι $6,6 δισ. πέρσι. Η δε άνοδος των αξιών των gas carriers στη δευτερογενή αγορά ανέρχεται στο εντυπωσιακό 436% ($5,2 δισ. έναντι $968 εκατ.).

Πηγή: VesselsValue – Monthly Market Report / July 2022

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.