H Maersk ακάθεκτη προς τα κέρδη

H Maersk ακάθεκτη προς τα κέρδη

75
H Maersk ακάθεκτη προς τα κέρδη

Οικονομικά αποτελέσματα τα οποία ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ κατέγραψε η A.P. Moller – Maersk το β΄ τρίμηνο του 2022. Τα έσοδα του δανέζικου κολοσσού αυξήθηκαν κατά 52% ενώ τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στη σχετική ανακοίνωση της Maersk σημειώνεται ότι κινητήριος μοχλός για τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα ήταν οι άνευ προηγουμένου ευνοϊκές συνθήκες στα logistics.

Ειδικότερα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα $21,7 δισ. και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων άγγιξαν τα $10,3 δισ. Ιδιαίτερα για τον τομέα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα $17,4 δισ. έναντι $11 δισ. το β΄τρίμηνο του 2021 ενώ τα EBITDA στα $9,6 δισ. έναντι $4,4 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Για το σύνολο του έτους η δανέζικη εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για EBITDA στα 37 δισ.

Στην ανακοίνωση της Maersk σημειώνεται ότι η παγκόσμια ζήτηση για υπηρεσίες logistics μετριάστηκε το β’ τρίμηνο με τους ναύλους επίσης να παρουσιάζουν μια πτώση αλλά να διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα απόρροια κυρίως της συμφόρησης. Ο παγκόσμιος διακινούμενος όγκος εμπορευματοκιβωτίων υποχώρησε κατά 2,3% έναντι του β’ τριμήνου του 2021. «Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και ο υψηλότερος πληθωρισμός μέσω των υψηλότερων τιμών ενέργειας συνέχισαν να επηρεάζουν το καταναλωτικό sentiment και τις προοπτικές ανάπτυξης». Η Maersk αναμένει ότι φέτος η μεταβολή στην παγκόσμια ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές μέσω εμπορευματοκιβωτίων θα κινηθεί σε ένα εύρος -1% και +1%.

Φωτό: Stephen Leonardi/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.