Παγκόσμια οικονομία: Έρχεται τεράστια κρίση (;)

Παγκόσμια οικονομία: Έρχεται τεράστια κρίση (;)

161
Παγκόσμια οικονομία: Έρχεται τεράστια κρίση (;)

Τα τελευταία δύο χρόνια, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων, καθώς η πανδημία και η ρωσική εισβολή δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις ισορροπίες ζήτησης-προσφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οικονομία των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθύτατη ύφεση, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Nouriel Roubini.

Ειδικότερα, ο κ. Roubini, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, υποστήριξε ότι η αναμενόμενη αμερικανική ύφεση είναι επακόλουθη της αύξησης των επιτοκίων και του υπέρογκου εθνικού χρέους των ΗΠΑ, που άγγιξε πρόσφατα τα $30 τρισ. Επιπλέον, υπογράμμισε πως τα τωρινά επίπεδα χρέους είναι διαφορετικά από εκείνα της δεκαετίας του 1970. Συγκεκριμένα σχολίασε πως τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά, καθώς, μετά την οικονομική κρίση του 2008, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε κυρίως λόγω της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης του πιστωτικού κινδύνου.

Ακόμη, ο διακεκριμένος οικονομολόγος πρόσθεσε πως στις δύο προηγούμενες μεγάλες οικονομικές κρίσεις υπήρξε χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ σήμερα η νομισματική πολιτική είναι «δυσκίνητη» και δεν υπάρχουν περιθώρια μεταβολής της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρά σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιο «βίαιη» αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία 40 έτη, ενώ ο πρόεδρός της, Jerome Powell, επισήμανε πως η αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας στις τιμές θα είναι πιο επιζήμια από μια τεχνητή ύφεση για τις ΗΠΑ.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.