Ομοβροντία κυρώσεων: Το δίκοπο μαχαίρι της Δύσης

Ομοβροντία κυρώσεων: Το δίκοπο μαχαίρι της Δύσης

112
Ομοβροντία κυρώσεων: Το δίκοπο μαχαίρι της Δύσης

Λιγότερα σημαντικός, του πρότερα εκτιμώμενου, αναμένεται ο αντίκτυπος των διεθνών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη 26 Ιουλίου, οι ευρωπαϊκές οικονομίες υφίσταται πιο βαρύ χτύπημα από ότι προβλεπόταν.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% το 2022, προβλέπει πλέον το ΔΝΤ, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 8,5% που ανέμενε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, που είχαν δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Σημαντικό ρόλο στην εν λόγω εξέλιξη σύμφωνα με τον Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ διαδραμάτισαν οι αυξημένες τιμές ενεργειακών αγαθών, τα υψηλά επίπεδα εξαγωγών ρωσικών ενεργειακών αγαθών αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις της Μόσχας που αντιμετώπισε την ομοβροντία των δυτικών κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδιαμφισβήτητο πως θα υπάρξει «μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022», σημείωσε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όσον αφορά το 2023, το ΔΝΤ αναμένει επίσης ύφεση 3,5% στη Ρωσία, ποσοστό μικρότερο κατά 1,2 μονάδα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως. Ωστόσο, «ο σωρευτικός αντίκτυπος των κυρώσεων θα μεγεθύνεται εν καιρώ», επισήμανε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά.

Στην άλλη πλευρά, «οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυριότερες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιο αρνητικές από ό,τι προβλεπόταν», σύμφωνα με το Ταμείο.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη Γερμανία (-0,9 μονάδα στο 1,2%), τη Γαλλία (-0,6 μονάδα στο 2,3%) αλλά και την Ισπανία (-0,8 μονάδα στο 4,0%).

Κάτι που οφείλεται «στην αύξηση των τιμών της ενέργειας», «τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών», καθώς και «την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας των συνεχιζόμενων προσκομμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών», κρίνει το ΔΝΤ.

Η πιθανή πλήρης διακοπή του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο θα μείωνε «καθαρά» την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023. Θα ανάγκαζε στην πράξη τις ευρωπαϊκές χώρες να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για τη χορήγηση ενέργειας με δελτίο και θα έπληττε καίριους τομείς της βιομηχανίας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της ΕΕ ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Ιουλίου την παράταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Ρωσία για επιπλέον έξι μήνες. Βάσει της απόφασης, η ισχύς των κυρώσεων θα παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.