Κύματα καύσωνα, ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή επάρκεια

Κύματα καύσωνα, ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή επάρκεια

68
Κύματα καύσωνα, ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για την ενεργειακή επάρκεια

Το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη γνωρίζει πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες τον φετινό Ιούλιο, με ξηρασίες, πυρκαγιές και θερμοκρασίες που διαμορφώνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Ο συγκεκριμένος θερινός καύσωνας δημιουργεί προβλήματα στις οικονομίες, καθώς ενδέχεται να επιδεινώσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την παραγωγή ενέργειας.

Ειδικότερα, τμήματα του ποταμού Ρήνου, κομβικής σημασίας για τη μεταφορά αγαθών όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, έχουν φτάσει στα κατώτατα επίπεδά τους τη τελευταία δεκαπενταετία. Επιπλέον, λόγω του ακραίου καύσωνα στο Τέξας των ΗΠΑ, το Electric Reliability Council of Texas παρότρυνε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μετριάσουν τη κατανάλωση ενέργειας, με σκοπό την αποφυγή ενός blackout.

Παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω φαινόμενα αποτελούν επακόλουθο της καθυστέρησης στη λήψη μέτρων έναντι της κλιματικής αλλαγής, η παρούσα κατάσταση ωθεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην κατανάλωση ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων άνθρακα. Ακόμη, η Ευρώπη προσβλέπει στη δημιουργία περισσότερων τερματικών εισαγωγής LNG και στην επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου για τροφοδότηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα προβούν σε αύξηση της παραγωγής άνθρακα εξαιτίας της διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου εισαγωγών από τη Ρωσία.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι αυτή η κίνηση θα συνέβαλε μονάχα επιπλέον 1,3% στις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: [xclusiv] Shipbrokers Weekly – 18th July 2022

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.