Διεθνής συμφωνία, με τη μεταφορά και την αποθήκευση άνθρακα στο προσκήνιο

Διεθνής συμφωνία, με τη μεταφορά και την αποθήκευση άνθρακα στο προσκήνιο

73
Διεθνής συμφωνία, με τη μεταφορά και την αποθήκευση άνθρακα στο προσκήνιο

Η Corey, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη νορβηγική Northern Lights για την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου έργου που αφορά τη δέσμευση και την αποθήκευση άνθρακα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου 2022 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Νορβηγίας στο Λονδίνο και στην οποία παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Gahr Støre και ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Kwasi Kwarteng.

H εταιρεία Northern Lights είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός δικτύου μεταφοράς και αποθήκευσης CO₂ στο πλαίσιο του νορβηγικού κρατικού προγράμματος «Longship». Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύει στην παροχή της δυνατότητας μόνιμης αποθήκευσης CO₂ με ασφάλεια κάτω από το έδαφος σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο εταιρείες θα εξερευνήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς άνθρακα από τις εγκαταστάσεις απορριμμάτων της Cory στον ποταμό Τάμεση προς τις υποθαλάσσιες μονάδες αποθήκευσης άνθρακα της Northern Lights στη Νορβηγία. Η ποσότητα άνθρακα που θα μεταφερθεί υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατ. τόνους κάθε χρόνο έως το 2030.

Μια τέτοια εξέλιξη, πέρα από την ενίσχυση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Νορβηγίας, μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη διεθνή μεταφορά και αποθήκευση άνθρακα και στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αγοράς εμπορίας άνθρακα.

Όπως δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος μείωσης των εκπομπών CO₂ από βιομηχανίες όπως η παραγωγή τσιμέντου και η διαχείριση απορριμμάτων. Η επεξεργασία και η διάθεση των αποβλήτων αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών CO₂. Η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα σε συνδυασμό με τη δέσμευση CO₂ είναι ζωτικής σημασίας σε αυτό το πλαίσιο».

Φωτό: norlights.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.