Ούριος άνεμος για τις επενδύσεις LNG

Ούριος άνεμος για τις επενδύσεις LNG

102
Ούριος άνεμος για τις επενδύσεις LNG

Η αυξημένη επιθυμία για διαφοροποίηση της ενεργειακής παροχής πληθώρας χωρών έχει δώσει φτερά στην αμερικανική αγορά φυσικού αερίου. Πρόσφατα, άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή σημαντικών ποσοτήτων LNG τα επόμενα έτη, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η εν λόγω εξέλιξη οδήγησε στην αναβίωση πληθώρας projects εξαγωγών LNG στις ΗΠΑ, τα οποία όμως έρχονται αντιμέτωπα με αυξημένα κόστη.

Ειδικότερα, η αύξηση του κόστους συνδέεται άμεσα με δύο παράγοντες: τo αυξανόμενο κόστος του εργατικού δυναμικού αλλά και των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Την ίδια ώρα, απαραίτητα μέταλλα για την υλοποίηση projects LNG βρίσκονται σε έλλειψη, λόγω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Εν μέσω των προαναφερθεισών συνιστωσών, εταιρείες που επιθυμούν να προχωρήσουν με projects LNG εκφράζουν ανησυχία. Ο CEO της Freeport LNG, Michael Smith, υπογραμμίζει πως το κόστος κατασκευής ενός τερματικού σταθμού για εξαγωγές LNG παραμένει αβέβαιο. Την ίδια ώρα, τόνισε τη σημασία του νικελίου για τις εν λόγω υποδομές, σημειώνοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην αγορά του νικελίου.

Ωστόσο, παρά τα αυξανόμενα κόστη, αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι τέσσερα projects δισεκατομμυρίων θα εγκριθούν εντός του 2022, απόρροια της αυξημένης ζήτησης για LNG στις διεθνείς αγορές. Συνεπώς, οι ΗΠΑ αναδεικνύονται σταδιακά και στρατηγικά σε μία εκ των χωρών-πρωταγωνιστριών στην αγορά φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.