Containerships: Τα δεδομένα για τους ναύλους των reefers

Containerships: Τα δεδομένα για τους ναύλους των reefers

118
Containerships: Τα δεδομένα για τους ναύλους των reefers

Η ναυλαγορά των containerships έχει εμφανίσει σημάδια διόρθωσης τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ενδεικτικά στο backhaul route από τη Βόρεια Ευρώπη στην Άπω Ανατολή. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου αναλύσεων Xeneta, οι ναύλοι στη spot αγορά έχουν σχεδόν αγγίξει τα $1.000/FEU. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και στην αγορά των reefers, όπου οι ναύλοι έχουν παραμείνει σε παρεμφερή επίπεδα από τις αρχές του 2021, με τον μέσο όρο να έχει διαμορφωθεί στα $5.300/FEU.

Παράλληλα, οι ναύλοι των reefers για συμφωνίες χρονοναύλωσης μεγάλης διάρκειας δεν είναι εξίσου «ανθεκτικοί». Πάντως, η καταγραφείσα πτώση είναι μικρή και οι ναύλοι των συμβολαίων χρονοναύλωσης παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το παρελθόν. Οι μέσοι ναύλοι σε συμβόλαια χρονοναύλωσης που έχουν υπογραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες για routes από τη Βόρεια Ευρώπη στην Άπω Ανατολή έχουν διαμορφωθεί στα $4.300/FEU.

Όπως αναφέρει η Xeneta, υπάρχουν δομικές διαφορές μεταξύ της αγοράς dry containers και reefers στο συγκεκριμένο route. Το εν λόγω eastbound route θεωρείται backhaul για τα containers στο σύνολό τους. Ωστόσο, η εικόνα αυτή μεταβάλλεται εφόσον ληφθούν υπόψη αποκλειστικά τα reefers. Μάλιστα, ο εμπορευματικός όγκος των reefers στο εν λόγω route είναι μεγαλύτερος όταν ο προορισμός είναι η Άπω Ανατολή.

Φωτό: dendoktoor/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.