Εντός του project LNG Σαχαλίν-2 η Ιαπωνία

Εντός του project LNG Σαχαλίν-2 η Ιαπωνία

119
Εντός του project LNG Σαχαλίν-2 η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από το μεγάλο έργο φυσικού αερίου Σαχαλίν-2 στο οποίο συμμετέχει με τη Ρωσία και το οποίο βρίσκεται επί ρωσικού εδάφους, αν και έχει επιβάλει στη Μόσχα αυστηρές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Η Ιαπωνία, που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες της, προσπαθεί, όπως και άλλες χώρες, να βρει μια ισορροπία μεταξύ της εξάρτησής της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Κισίντα δήλωσε ότι ο αγωγός Σαχαλίν- 2 στη ρωσική Άπω Ανατολή, κοντά στην Ιαπωνία, θα προσφέρει στη χώρα υγροποιημένο φυσικό αέριο «μακροπρόθεσμα, με χαμηλό κόστος και σταθερότητα».

«Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε» από αυτό, πρόσθεσε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πετρελαϊκή εταιρεία Shell αποσύρθηκε από το έργο για την κατασκευή του αγωγού αυτού, στο οποίο συμμετείχε σε ποσοστό 27,5%, και το οποίο ελέγχεται κατά 50% από τη ρωσική Gazprom. Οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui και Mitsubishi συμμετέχουν κατά 12,5% και 10% αντίστοιχα στο έργο.

Η Ιαπωνία καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την Αυστραλία. Επι σειρά ετών αποτελούσε την κορυφαία χώρα σε εισαγωγές LNG στον κόσμο, γεγονός που την καθιστά μία εκ των οδηγών της αγοράς των LNGCs.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.