Τι απέγινε το μεγάλο iron ore project Simandou;

Τι απέγινε το μεγάλο iron ore project Simandou;

103
Τι απέγινε το μεγάλο iron ore project Simandou;

Η στρατιωτική χούντα η οποία έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Γουινέα αποφάσισε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του Simandou iron ore project στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο Mamady Doumbouya, δεν είναι σαφές πώς το εν λόγω project διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Το Simandou, το οποίο ανήκει στη Rio Tinto και υποστηρίζεται από κινεζική κοινοπραξία, για χρόνια, είχε παγώσει λόγω διαφωνιών για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και της πολυπλοκότητας και του αυξημένου κόστους μεταφοράς σιδηρομεταλλεύματος.

Με αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στους 2 δισ. τόνους, το Simandou αποτελεί ένα από τα πιο εύκολα αξιοποιήσιμα ορυχεία του κόσμου εκτός Αυστραλίας και Βραζιλίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Κίνα έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα της στη Γουινέα, σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της από την Αυστραλία.

Οι κυβερνήσεις της Γουινέας όλα αυτά τα χρόνια απαιτούν από τους διαχειριστές του έργου την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής για τη μεταφορά του σιδηρομεταλλεύματος. H κινεζική κοινοπραξία SMB Winning είχε ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής σιδηροδρόμου μήκους 650 χλμ. που θα συνδέει το Simandou με λιμάνι βαθέων υδάτων. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι οι τριβές της κινεζικής κοινοπραξίας με τη χούντα αντανακλώνται στην αναστολή των όποιων εργασιών.

Η High Power Exploration (HPX), καναδική μεταλλευτική εταιρεία, επίσης αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα μεταφοράς εμπορευμάτων από το Nimba project, τα οποία ευελπιστεί ότι θα επιλύσει μέσω της πρόσβασής της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της γειτονικής Λιβερίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.