Containerships: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η spot ναυλαγορά

Containerships: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η spot ναυλαγορά

180
Containerships: Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η spot ναυλαγορά

Το spread μεταξύ της spot αγοράς και εκείνης των χρονοναυλώσεων στη liner ναυτιλία έχει σημειώσει σημαντικές διακυμάνσεις εντός των τελευταίων μηνών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ναύλοι στα συμβόλαια χρονοναύλωσης ήταν υψηλότεροι έναντι της spot αγοράς, απόρροια μεταξύ άλλων της επιθυμίας των ναυλωτών να διασφαλίσουν την κάλυψη των μεταφορικών τους αναγκών. Καθώς η spot αγορά έχει εμφανίσει κάποια σημάδια πτώσης, ο οίκος αναλύσεων Xeneta εξετάζει το πώς διαμορφώνεται επί του παρόντος η διαφορά μεταξύ της short-term και της long-term αγοράς.

Ειδικότερα, η Xeneta υπογραμμίζει ότι, παρά τη μερική της πτώση, η spot ναυλαγορά βρίσκεται ψηλότερα εκείνης των συμβολαίων χρονοναύλωσης στην πλειονότητα των δεκατριών routes που τέθηκαν υπό εξέταση. Εξαίρεση συνιστούν τα εξής routes: Άπω Ανατολή-Ανατολική Ακτή της Νότιας Αμερικής, Βόρεια Ευρώπη-Άπω Ανατολή, Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ-Βόρεια Ευρώπη και Δυτική Ακτή των ΗΠΑ-Άπω Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα εν λόγω routes μόνο ένα εκκινεί από την Ανατολή με προορισμό τη Δύση.

3

Όπως διαφαίνεται, οι διαφορές μεταξύ των ναύλων της spot αγοράς και της αγοράς χρονοναυλώσεων είναι εντονότερες στα routes από την Άπω Ανατολή προς τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στα προαναφερθέντα routes, οι ναύλοι της spot αγοράς βρίσκονται μεταξύ $2.400 και $4.500 ανά FEU υψηλότερα από τους αντίστοιχους της αγοράς χρονοναυλώσεων.

Φωτό: Richard Alexander / Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.