Άνοιγμα των ναυπηγείων στις διεθνείς αγορές με πράσινα ομόλογα

Άνοιγμα των ναυπηγείων στις διεθνείς αγορές με πράσινα ομόλογα

124
Άνοιγμα των ναυπηγείων στις διεθνείς αγορές με πράσινα ομόλογα

Oι πρωτοβουλίες άντλησης κεφαλαίων με επίκεντρο τη βιωσιμότητα συνεχίζουν να εντείνονται στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του νοτιοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap, η Hyundai Heavy Industries (ΗΗΙ) εξέδωσε πράσινα ομόλογα αξίας $300 εκατ., για τα οποία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον διεθνείς επενδυτές.

Το εν λόγω άνοιγμα της ΗΗΙ στην αγορά ομολόγων κατέστη ιδιαίτερα επιτυχές εγχείρημα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ναυπηγείο, η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών να είναι έντονο.

Παράλληλα, τα πράσινα ομόλογα έχουν ως στόχο την άντληση κεφαλαίων με επίκεντρο περιβαλλοντικά projects. Η ΗΗΙ τόνισε ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των ομολόγων θα αξιοποιηθούν για τη ναυπήγηση φιλικών προς το περιβάλλον πλοίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΗΗΙ έχει κάνει και στο παρελθόν βήματα με επίκεντρο την πράσινη χρηματοδότηση. Ενδεικτικά, το 2020 υπέγραψε πράσινο δάνειο ύψους $393 εκατ. Συνεπώς, διαφαίνεται πως προσβλέπει σε αναπτυξιακές κινήσεις οι οποίες θα βασίζονται σε κριτήρια ESG.

Τέλος, αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν ενταθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Την περίοδο 2015-2021, τα κεφάλαια που επενδύονται σε πράσινα ομόλογα έχουν επταπλασιαστεί, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte Ελλάδος στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.