Στα σκαριά νησί καθαρής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

Στα σκαριά νησί καθαρής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

108
Στα σκαριά νησί καθαρής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα

Η ανάγκη ενεργειακής μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής, με τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να κινούνται, με διαφορετικές ταχύτητες, προς την πραγμάτωση σχεδίων με φόντο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Δανία, η οποία προσβλέπει στη δημιουργία ενός νησιού καθαρής ενέργειας.

Ειδικότερα, βάσει ανάρτησης του World Economic Forum αλλά και πληθώρας ειδησεογραφικών μέσων, το εν λόγω νησί θα «χτιστεί» στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 60 χλμ. βόρεια της δυτικής Δανίας. Το μέγεθος του νησιού θα είναι περίπου ίσο με 18 γήπεδα ποδοσφαίρου (120.000 τ.μ.), ενώ υπάρχουν βλέψεις για αύξηση του μεγέθους κατά τρεις φορές.

Επιπλέον, το νησί θα παρέχει έως και τη διπλάσια ενέργεια απ’ ό,τι οι τωρινές εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Δανίας, με βλέψεις για τριπλασιασμό της μελλοντικά. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού σε επίπεδα ίσα με μιάμιση φορά εκείνων που απαιτεί η Δανία για ένα έτος. Συνεπώς, η ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στις ετήσιες ηλεκτρικές ανάγκες 10 εκατ. ευρωπαϊκών οικιών, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από γειτονικές χώρες.

Παράλληλα, το νησί θα μπορούσε να είναι εξοπλισμένο και με μπαταρίες με επίκεντρο την αποθήκευση ενέργειας και ένα εργοστάσιο ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Εφόσον το project ολοκληρωθεί, θα συνιστά μια επιπλέον «απόδειξη» της δυναμικότητας των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς στο έργο εμπλέκονται τόσο δημόσιοι φορείς όσο και το ιδιωτικό επιχειρείν. Το κόστος του εκτιμάται περίπου στα $34 δισ.

Φωτό: Danish Energy Agency

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.