Την ανιούσα παίρνουν (και) τα ναυτιλιακά καύσιμα

Την ανιούσα παίρνουν (και) τα ναυτιλιακά καύσιμα

148
Την ανιούσα παίρνουν (και) τα ναυτιλιακά καύσιμα

O πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη «αμηχανία» στις αγορές έχουν ωθήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την τιμή του πετρελαίου, με κύκλους της αγοράς και αναλυτές να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ένα επί μακρόν ανοδικό τέμπο σε βασικά εμπορεύματα ενέργειας, που θα πλήξει τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτόν ανεπηρέαστες δεν μένουν ούτε οι τιμές ναυτιλιακών καυσίμων σε σημαντικά λιμάνια τροφοδοσίας πλοίων. Ειδικότερα, βάσει δεδομένων της πλατφόρμας Signal Ocean, στη Φουτζάιρα τη Δευτέρα 7 Μαρτίου η τιμή του VLSFO διαμορφώθηκε στα $1.015/τόνο, ενώ αυτή του HSFO στα $693/τόνο. Έναν μήνα πριν, στις 7 Φεβρουαρίου, το VLSFO ήταν στα $733/τόνο και το HSFO στα $545/τόνο. Συνεπώς, σε διάστημα ενός μήνα, η τιμή του αποθειωμένου καυσίμου σημείωσε άνοδο 38,5% και του HSFO 27,2%. Σε σύγκριση με τις 7 Ιανουαρίου, η αύξηση του VLSFO την 7η Μαρτίου ανήλθε στο 60%.

Σε έναν άλλο σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο, αυτόν της Σιγκαπούρης, το VLSFO κινήθηκε στις 7 Μαρτίου στα $984/τόνο, καταγράφοντας αύξηση 35% σε σχέση με τις 7 Φεβρουαρίου ($731/τόνο) και 54% σε σχέση με τις 7 Ιανουαρίου ($640/τόνο). Αντιστοίχως, το HSFO άγγιξε τα $688/τόνο στις 7 Μαρτίου, όταν στις 7 Φεβρουαρίου είχε κυμανθεί στα $529/τόνο και στις 7 Ιανουαρίου στα $462/τόνο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.