Δανέζικη φρεγάτα από… τον Κόλπο της Γουινέας στην Ουκρανία

    351
    Δανέζικη φρεγάτα από… τον Κόλπο της Γουινέας στην Ουκρανία

    Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανακοίνωσε την απόσυρση της φρεγάτας «HDMS Esbern Snare» από τον Κόλπο της Γουινέας.

    Η εν λόγω φρεγάτα τύπου Absalon είχε παραταχθεί στην περιοχή από τα τέλη του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος Coordinated Maritime Presence (CMP). Η πρόωρη απόσυρση του πολεμικού πλοίου από τον Κόλπο της Γουινέας αντανακλά την ανησυχία των ευρωπαϊκών κρατών ενώ η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη επιδεινώνεται. Υπενθυμίζεται ότι στα αρχικά πλάνα ήταν η εγκατάσταση του πλοίου στη Δυτική Αφρική έως τον Μάρτιο του 2022.

    Θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες προκειμένου η φρεγάτα «HDMS Esbern Snare» να επιστρέψει στη Δανία, οπότε και θα ξεκινήσει «προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να συνδράμει τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

    Η Δανία έχει υπάρξει ένας εκ των ισχυρότερων συμμάχων της Ουκρανίας από τη Δυτική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στον Κόλπο της Γουινέας, η δανέζικη φρεγάτα συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας.

    Φωτό: Alex Knott/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.