Μαίνεται η μάχη για το Κίεβο – Εκτός του SWIFT η Ρωσία

    194
    Μαίνεται η μάχη για το Κίεβο – Εκτός του SWIFT η Ρωσία

    Μαίνεται η μάχη για το Κίεβο

    Έκρηξη ακούστηκε το πρωί της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου δυτικά του κέντρου του Κιέβου μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters. Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν περίπου 20 λεπτά αργότερα, γύρω στις 8:40 π.μ.

    Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία ειδικών επικοινωνιών, καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια της πρωτεύουσας.

    Ρωσικά πυρά έπληξαν επίσης τον περίβολο κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

    Οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεσή τους προκειμένου να αποκλείσουν το Κίεβο» αφού «ολοκλήρωσαν την ανασύνταξή τους» στο βόρειο μέτωπο, ανέφερε από την πλευρά του χθες, Σάββατο, το βράδυ ο ουκρανικός στρατός.

    Περίπου 30 χμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου, οι μάχες συνεχίζονται για τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Βασίλκιβ, εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν για να σβήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου που επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη αυτή, δήλωσε σήμερα την αυγή ο επικεφαλής της διοικητικής περιοχής του Κιέβου Ολέκσι Κουλέμπα.

     

    Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο

    Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

     

    Ο ρωσικός στρατός περικύκλωσε τη Χερσώνα και το Μπερντιάσκ 

    Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι περικύκλωσε δύο μεγάλες πόλεις στη νότια Ουκρανία, τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ, κατά την τέταρτη ημέρα της εισβολής του στη χώρα.

    «Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκλεισαν πλήρως τις πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάσκ» που καταμετρούν αντίστοιχα 290.000 και 110.000 κατοίκους, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

     

    Οδομαχίες στο Χάρκοβο ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και στον ρωσικό στρατό

    Οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα (Κυριακή 27 Φεβρουαρίου) στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου οι αρχές έκαναν λόγο για «διείσδυση» στρατευμάτων της Μόσχας, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

    Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

     

    Αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT

    Η βιαιότητα της ρωσικής επέμβασης ώθησε χθες τους Δυτικούς να υιοθετήσουν νέα σειρά πιο αυστηρών κυρώσεων: αποφάσισαν κυρίως να αποκλείσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

    Μια ενέργεια που θα «εμποδίσει τις ρωσικές τράπεζες να διενεργούν την πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών τους και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές θα μπλοκαριστούν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Εξάλλου, οι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου και να «παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα να καταφύγει σε αυτά ώστε να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα λόγια της φον ντερ Λάιεν.

    Οι νέες κυρώσεις θα θέσουν εντέλει στο στόχαστρο τους Ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα δυτικών κρατών.

    Η Ρωσία είναι πλέον ένας «οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας», με το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση» , την ώρα που μια ομάδα εργασίας «θα εντοπίζει» τα «γιοτ, τα τζετ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες» Ρώσων ολιγαρχών, όπως ανέφερε χθες βράδυ υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

     

    Στρατιωτική «χείρα βοηθείας» από τη Δύση στην Ουκρανία

    Ερχόμενη σε ρήξη με την παραδοσιακή πολιτική της να μην εξάγει φονικά όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες την παράδοση στο Κίεβο χιλίων εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος.

    Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε στο AFP πως διακρίνει «ενδείξεις μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης».

    «Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από την απώλεια ης ορμής που είχαν τις τελευταίες 24 ώρες, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία», πρόσθεσε.

    Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, η Τσεχία ότι στέλνει όπλα αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο ότι θα παραδώσει στο Κίεβο 2.000 μυδραλιοβόλα και 3.800 τόνους καυσίμου.

    Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές» και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία «κάθε δυνατή υποστήριξη στο τομέα της θανατηφόρας βοήθειας».

     

    Συνεχίζεται κανονικά η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

    Η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.

    Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες.

    Η εταιρία ανέφερε πως τα αιτήματα για αέριο μέσω αυτής της διαδρομής ανέρχονταν σήμερα στα 107,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.