Επιδράσεις-ντόμινο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην αγορά tankers

Επιδράσεις-ντόμινο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην αγορά tankers

859
Επιδράσεις-ντόμινο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην αγορά tankers

Η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη έχει προκαλέσει πονοκεφάλους τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο όσο και στις αγορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίδρασή της στην αγορά LNG. Εκτός αυτού, καθώς οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα προβούν σε σημαντικές κυρώσεις εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι εισαγωγείς fuel oil βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών πηγών του εμπορεύματος, σε μια κίνηση ανεξαρτητοποίησης από τις ρωσικές ροές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού ανησυχούν για την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ και το ενδεχόμενο ντόμινο που θα ακολουθήσει πιθανή επιβολή δασμών στο ρωσικό fuel oil. Παρότι οι ΗΠΑ συνιστούν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, εξαρτώνται σημαντικά από τις εισαγωγές ακατέργαστων πετρελαϊκών προϊόντων, με την Κίνα να αποτελεί κορυφαίο πάροχο.

Την ίδια ώρα, αναλυτές της εταιρείας παροχής δεδομένων και αναλύσεων Vortexa επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ θα πληγούν σημαντικά σε περίπτωση που επιβάλουν δασμούς στη Ρωσία. Βάσει των αναλυτών, το ρωσικό fuel oil θα εισχωρήσει εύκολα στις ασιατικές αγορές, ενώ αντιθέτως οι ΗΠΑ θα «ταλαιπωρηθούν» περισσότερο στην αναζήτηση εναλλακτικών παραγωγών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κάποια διυλιστήρια αναζήτησαν εναλλακτικά φορτία στη Βραζιλία και στο Μεξικό. Μια τέτοια εξέλιξη δύναται να πλήξει την αγορά των δεξαμενόπλοιων, καθώς θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε πτώση των τονομιλίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.