Starship: Το επόμενο βήμα προς μια διαπλανητική ζωή

Starship: Το επόμενο βήμα προς μια διαπλανητική ζωή

232
Starship: Το επόμενο βήμα προς μια διαπλανητική ζωή

Τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά το «διαστημικό» επιχειρείν επιθυμεί να φέρει ο Elon Musk με το φιλόδοξο δημιούργημα της SpaceX, Starship. Το Starship αποτελεί πύραυλο ύψους σχεδόν 120 μ. και, εκτός από το γεγονός ότι σχεδιάζεται με τρόπο ώστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμος, θα διαθέτει μεταφορική ικανότητα που θα ξεπερνά τους 100 τόνους. Προορισμός των ταξιδιών του Starship, τι άλλο πέραν του Άρη και της Σελήνης.

Ειδικότερα, οι δυνατότητες που «υπόσχεται» να διαθέτει ο πύραυλος Starship ενδέχεται να αλλάξουν άρδην τις οικονομικές συνιστώσες που αφορούν τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στο διάστημα. Με κορωνίδα του εγχειρήματος την επαναχρησιμοποίησή του, μπορεί να θέσει εκτός αγοράς πληθώρα ανταγωνιστών, υπογραμμίζει δημοσίευμα του γερμανικού μέσου Deutsche Welle.

Η πιθανότητα επαναχρησιμοποίησης ενός πυραύλου, καθιστώντας πραγματικά δημιουργήματα τέτοιου βεληνεκούς ανελκυστήρες με προορισμό το διάστημα, απασχολεί και το ευρωπαϊκό επιχειρείν. Η ευρωπαϊκή διαστημική εταιρεία ArianeGroup σχεδιάζει επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα, με ορίζοντα λανσαρίσματος το 2026.

Παράλληλα, τo project της SpaceX έχει αναμφίβολα κεντρίσει και το ενδιαφέρον της NASA, η οποία προσέφερε συμβόλαιο αξίας $2,9 δισ. στη SpaceX προκειμένου να στείλει τους αστροναύτες της στο διάστημα.

Τέλος, παρότι μέχρι στιγμής ο Starship έχει βρεθεί προ πολλών σκοπέλων και αναβολών, ο Elon Musk εμφανίζεται πεπεισμένος πως ο πύραυλος θα τεθεί σε τροχιά εντός του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.