I. Κούστας: «To μέλλον της αγοράς είναι λαμπρό»

I. Κούστας: «To μέλλον της αγοράς είναι λαμπρό»

998
I. Κούστας: «To μέλλον της αγοράς είναι λαμπρό»

Tα οικονομικά της αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο και συνολικά το 2021 ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η Danaos Corporation.

Eιδικότερα η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία σημείωσε κέρδη $166 εκατ. το δ΄τρίμηνο του 2021 ενώ τα λειτουργικά της έσοδα άγγιξαν τα $215,038 εκατ. το ίδιο διάστημα. Σε ετήσια βάση τα κέρδη της Danaos έφτασαν τα $1,053 δισ. έναντι $154 εκατ. το 2020 με τα προσαρμοσμένα κέρδη να διαμορφώνονται στα $362,257 εκατ.

O δρ. Ιωάννης Κούστας, CEO της Danaos τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του ανήλθε στα $2 δισ. ως απόρροια μιας σειράς παραγόντων μεταξύ των οποίων και ο τετραπλασιασμός της τιμής της μετοχής. «Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι ότι η πολιτική ναυλώσεων θα παραγάγει ακόμη καλύτερες ταμειακές ροές το 2022 και συνολικά τα έσοδα $2,8 δισ. και η μέση διάρκεια ναυλώσεων στα τέσσερα έτη παρέχουν σιγουριά για το μέλλον.

Στο περιβαλλοντικό μέτωπο ο επικεφαλής της Danaos σχολίασε ότι «υπήρξαν επίσης σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που προχώρησαν το 2021, και ήδη ο δρόμος για την απανθρακοποίηση του κλάδου γίνεται σαφέστερος. Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των υπαρχόντων πλοίων. Αυτές οι επενδύσεις θα συνοδεύουν μειώσεις στην ταχύτητα, γεγονός που θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς. Τα πράσινα καύσιμα είναι πολύ μακριά για να καταστούν ευρέως διαθέσιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα.

Εν κατακλείδι, το 2021 ήταν εκπληκτικό για ολόκληρη τη βιομηχανία των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ακόμη περισσότερο για τη Danaos. Το στοιχείο του κινδύνου αντισυμβαλλομένου που κυριαρχούσε την προηγούμενη δεκαετία έχει εξαφανιστεί εντελώς. Οι μακροπρόθεσμες ναυλώσεις αποτελούν πλέον τη νόρμα. Ευτυχώς, οι εταιρείες τακτικών γραμμών στοχεύουν στην επέκτασή τους στον τομέα των χερσαίων/αεροπορικών μεταφορών και των logistics για την καθετοποίηση της προσφοράς τους. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά πρότυπα πρόωσης των πλοίων, οι παραγγελίες νεότευκτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το μέλλον είναι λαμπρό και η Danaos βρίσκεται σε καλή θέση να επωφεληθεί από αυτό και να συνεχίσει να επιβραβεύει τους μετόχους της», κατέληξε ο δρ. Ιωάννης Κούστας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.