Βόρειο Πέρασμα: Η μεγάλη παγοκάλυψη αποτρεπτική για τη ναυτιλιακή κίνηση

Βόρειο Πέρασμα: Η μεγάλη παγοκάλυψη αποτρεπτική για τη ναυτιλιακή κίνηση

204
Βόρειο Πέρασμα: Η μεγάλη παγοκάλυψη αποτρεπτική για τη ναυτιλιακή κίνηση

Τo Weathernews Inc. Global Ice Center δημοσιοποίησε πρόσφατα τα στοιχεία για την παγοκάλυψη του Αρκτικού Ωκεανού το 2021.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι χαμηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Ιούλιο του 2021 ελαχιστοποίησαν την τήξη των θαλάσσιων πάγων, με αποτέλεσμα να καταγραφεί η μεγαλύτερη παγοκάλυψη στην περιοχή εδώ και επτά χρόνια και συγκεκριμένα στα 4,61 εκατ. τ.χλμ. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το βορειοανατολικό πέρασμα (ρωσική πλευρά) όσο και το βορειοδυτικό πέρασμα (καναδική πλευρά) του Βόρειου Περάσματος παρέμειναν κλειστά. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2009 που το βορειοανατολικό πέρασμα παρέμεινε κλειστό. Αντιθέτως, το βορειοδυτικό πέρασμα παρέμεινε κλειστό για δεύτερη διαδοχική χρονιά λόγω του όγκου πάγου.

H μείωση της παγοκάλυψης επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν ότι η υπερθέρμανση στην αρκτική περιοχή ενδέχεται να εξελίσσεται δύο ή τρεις φορές ταχύτερα απ’ ό,τι αλλού. Μάλιστα, το 2020 το Βόρειο Πέρασμα ήταν ανοικτό για 88 ημέρες, απόρροια των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική. Ήταν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η εν λόγω θαλάσσια οδός παρέμεινε ανοικτή. Από την άλλη, οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο του 2021 ήταν χαμηλότερες από τις συνηθισμένες, και έτσι ο πάγος σε ορισμένες περιοχές του Βόρειου Περάσματος παρέμεινε ακόμα και τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά περάσματα να μείνουν κλειστά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.