Αυξημένες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια τα προσεχή έτη

Αυξημένες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια τα προσεχή έτη

77
Αυξημένες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια τα προσεχή έτη

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί στο άκουσμά της να προκαλεί τριγμούς και αντιθέσεις, ωστόσο αποτελεί μία από τις διαθέσιμες επιλογές στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Rystad Energy αναφέρει ότι οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια θα αυξηθούν τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, κατά τη Rystad, οι συνολικές επενδύσεις στον κλάδο θα αγγίξουν τα $91 δισ. έως το τέλος του 2023, καθώς η πυρηνική ενέργεια κερδίζει πόντους σε πολυπληθείς χώρες με μεγάλες ανάγκες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Το 2022, οι επενδύσεις θα κυμανθούν σε $45 δισ., ενώ το 2023 σε $46 δισ., με 52 αντιδραστήρες να βρίσκονται υπό κατασκευή σε 19 χώρες. Μόλις ολοκληρωθούν, οι υποδομές αυτές θα παράσχουν ισχύ της τάξης των 54 gigawatts (GW).

Η πυρηνική ενέργεια ήταν υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. «Η πυρηνική ενέργεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα μετά την υδροηλεκτρική. Με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών να είναι επιτακτική παγκοσμίως, η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη», σημειώνει ο Κaran Satwani, αναλυτής της Rystad Energy.

Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες που δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος για την υιοθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας. Πρόσφατα, ΗΠΑ και Γαλλία προχώρησαν σε κλείσιμο πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ Ιταλία και Γερμανία έχουν εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια. Εντούτοις, η Ευρώπη διαθέτει 170 αντιδραστήρες σε λειτουργία, αντιπροσωπεύοντας λίγο κάτω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας εγκατεστημένης πυρηνικής δυναμικότητας. Ασία και Βόρεια Αμερική ακολουθούν με ένα μερίδιο 30% και 28% αντίστοιχα.

Η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με το concept να μην είναι καινούργιο, καθώς περίπου 160 πλοία τροφοδοτούνται με πυρηνική ενέργεια. Σημαντικοί νηογνώμονες ξεκίνησαν έρευνα για το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την ατομική ενέργεια στη ναυτιλία, με τον ΙΜΟ να στηρίζει τις προσπάθειες.

Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.