Νέα ενεργειακή συμμαχία στη Νότια Αμερική: Πώς επηρεάζεται η ναυτιλία

Νέα ενεργειακή συμμαχία στη Νότια Αμερική: Πώς επηρεάζεται η ναυτιλία

101
Νέα ενεργειακή συμμαχία στη Νότια Αμερική: Πώς επηρεάζεται η ναυτιλία

Την κοινή ανάπτυξη έργων υποδομών με επίκεντρο την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους διερευνούν Βραζιλία, Γουιάνα και Σουρινάμ. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η δημιουργία δρόμου μήκους 1.500 χλμ. μεταξύ της Βόρειας Βραζιλίας και ενός πιθανού λιμένα μεγάλου βάθους στη Γουιάνα, αλλά και η κατασκευή γέφυρας 1,2 χλμ., η οποία θα συνδέει τη Γουιάνα με το Σουρινάμ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το project που αφορά την κατασκευή λιμένα στη Γουιάνα είναι κρίσιμο και για τις τρεις χώρες, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο εμπορίου εξοπλισμών για την πετρελαϊκή βιομηχανία και σιτηρών. Το project εκτιμάται στα $200 εκατ. και επί του παρόντος φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδύσεις.

Το παραπάνω δεν είναι παρά μόνο ένα εκ των projects τα οποία εξετάζουν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών της Νότιας Αμερικής. Αξίζει να σημειωθεί πως, εφόσον η επενδυτική ατζέντα των τριών χωρών σε υποδομές επεκταθεί και υλοποιηθεί, η ζήτηση για τη μεταφορά πρώτων υλών αναμένεται να αυξηθεί, ευνοώντας τη ναυλαγορά των bulkers.

Παράλληλα, η Γουιάνα διαδραματίζει δειλά δειλά ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην αγορά ενέργειας, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί ανακαλύψεις για περίπου 10 εκατ. βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ενεργειακή συμμαχία των τριών χωρών δύναται να ενισχυθεί και από τη συμμετοχή της Γουιάνα και της Βραζιλίας στα σχέδια εξόρυξης του Σουρινάμ. Υπογραμμίζεται πως το 2022 θα εκκινήσουν γεωτρήσεις στην πρώτη από τις δεκατέσσερις συνολικά πετρελαιοπηγές που αναμένεται να εξερευνηθούν στο πλαίσιο του project εξερεύνησης συνολικού ύψους $2 δισ. έως το 2026.

Φωτό: Grunzibaer/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.