Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΗΒ και ΗΠΑ με επίκεντρο το εμπόριο χάλυβα...

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΗΒ και ΗΠΑ με επίκεντρο το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου

44
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΗΒ και ΗΠΑ με επίκεντρο το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων αναμένεται να λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί πιθανή άρση των δασμών των ΗΠΑ στις εισαγωγές βρετανικού χάλυβα και αλουμινίου, που επί του παρόντος ανέρχονται σε 25% και 10% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2021 συμφωνία, βάσει της οποίας άρθηκαν οι δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του έτους και συνεπώς προσφέρει εμπορικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως υπογραμμίζει δημοσίευμα του Guardian, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ συνιστά ισχυρό χτύπημα για τις βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, στους όρους της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι, ακόμα και αν τα εμπορεύματα εξαχθούν από χώρα της ΕΕ, εφόσον έχουν παραχθεί σε χώρα εκτός της ΕΕ, θα υπόκεινται στους ισχύοντες δασμούς.

Ωστόσο, όπως καταδεικνύουν οι S&P Platts, ο Λευκός Οίκος δεν θα άρει καθολικά τους δασμούς, αντιθέτως έθεσε πλαφόν ποσοτήτων. Ειδικότερα, οι δασμοί θα τίθενται σε ισχύ εφόσον τα επίπεδα εισαγωγών ξεπεράσουν τα προκαθορισμένα όρια. Ενδεικτικά, οι πρώτοι 4 εκατ. τόνοι ευρωπαϊκού χάλυβα που θα εισάγουν οι ΗΠΑ ετησίως δεν θα υπόκεινται σε δασμούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.