Γεωπολιτικές εντάσεις για τον Nord Stream 2

Γεωπολιτικές εντάσεις για τον Nord Stream 2

132
Γεωπολιτικές εντάσεις για τον Nord Stream 2

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας αυξάνεται. ΕΕ και ΗΠΑ, που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας, προσπαθούν να εξομαλύνουν την τεταμένη κατάσταση και ο Nord Stream 2 φαίνεται πως συνιστά ένα ακόμη διαπραγματευτικό «χαρτί».

Ειδικότερα, ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δύναται να αποτελέσει «θανατηφόρο χτύπημα» έναντι του Nord Stream 2, βάσει των ΗΠΑ. Συντασσόμενος με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνοντας ότι η τύχη του αγωγού Nord Stream 2 συνδέεται με οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να φανταστείς ότι σκεπτόμαστε από τη μια πλευρά να επιβάλουμε κυρώσεις (στη Ρωσία) και από την άλλη να ανοίξουμε μια υποδομή».

Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Ο Executive Director του ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τα τωρινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3 δισ. κ.μ. ανά μήνα.

Τέλος, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά για την περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom.

Φωτό: Stefan Sauer/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.