Άνθρακας: Οι ανησυχίες της Μανίλα για την απαγόρευση των εξαγωγών από την...

Άνθρακας: Οι ανησυχίες της Μανίλα για την απαγόρευση των εξαγωγών από την Ινδονησία

128
Άνθρακας: Οι ανησυχίες της Μανίλα για την απαγόρευση των εξαγωγών από την Ινδονησία

Ο υπουργός Ενέργειας των Φιλιππίνων Αλφόνσο Κούσι παρότρυνε την Ινδονησία να άρει την απαγόρευση εξαγωγής άνθρακα, αναφέροντας ότι η πολιτική αυτή, θα είναι καταστροφική για τις οικονομίες που εξαρτώνται σοβαρά από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα, το υπουργείο Ενέργειας στη Μανίλα.

Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα παγκοσμίως, ενώ ανέστειλε τις εξαγωγές της, την 1η Ιανουαρίου, μετά την καταγραφή από την αρμόδια κρατική αρχή, ενός επικίνδυνα χαμηλού επιπέδου αποθεμάτων άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που διαθέτει η χώρα.

Η κίνηση αυτή των Φιλιππίνων ακολουθεί παρόμοια αιτήματα που διατυπώθηκαν και από άλλες κυβερνήσεις της Ασίας, όπως, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ο Κούσι έκανε την παρότρυνσή του σε μία επιστολή που εστάλη μέσω του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων προς τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ινδονησίας Αριφίν Τασρίφ, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας, χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς απεστάλη η επιστολή.

Ο Κούσι ζήτησε τη διαμεσολάβηση του υπουργείου των Εξωτερικών, για να καταθέσει το σχετικό αίτημα εκ μέρους των Φιλιππίνων στον Σύνδεσμο Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που επικεντρώνεται στην περιφερειακή συνεργασία.

Η απαγόρευση, είχε ως συνέπεια την αύξηση της τιμής του άνθρακα στην Κίνα και στην Αυστραλία την προηγούμενη εβδομάδα.

Μεγάλος αριθμός πλοίων μεταφοράς άνθρακα από σημαντικούς αγοραστές όπως, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ινδία βρίσκονται σε αναμονή στα ανοιχτά του Καλιμαντάν, όπου και βρίσκονται τα πιο σημαντικά λιμάνια εξαγωγής άνθρακα στην Ινδονησία.

Οι Φιλιππίνες εξαρτώνται ακόμη σημαντικά από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, ενώ αγοράζουν τις μεγαλύτερες ποσότητες που χρειάζονται από την Ινδονησία, αλλά και μερικές ποσότητες σε πιο ακριβές τιμές, από την Αυστραλία και το Βιετνάμ.

Ποσοστό περίπου 70% από την προμήθεια των 42,4 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα για τις Φιλιππίνες το 2020, προήλθε από εισαγωγές, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Η ενέργεια που παράγεται από την καύση του άνθρακα καλύπτει ποσοστό περίπου 60% της μικτής παραγωγής ενέργειας, ενώ για το 2021, οι Φιλιππίνες είχαν εξασφαλίσει μηνιαίες ποσότητες 2,3 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από την Ινδονησία, για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Ο γερουσιαστής Γουίν Κατσαλιάν που ηγείται της Επιτροπής Ενέργειας στη Γερουσία των Φιλιππίνων κάλεσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, να προχωρήσει στην κατάρτιση μέτρων έκτακτων ανάγκης, εξαιτίας της απαγόρευσης των εξαγωγών από την Ινδονησία, αναζητώντας άλλους πιθανούς προμηθευτές άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.