«Αμετακίνητος» ο OPEC+ στο υφιστάμενο πλάνο προσφοράς του

«Αμετακίνητος» ο OPEC+ στο υφιστάμενο πλάνο προσφοράς του

70
«Αμετακίνητος» ο OPEC+ στο υφιστάμενο πλάνο προσφοράς του

«Πιστός» στο τωρινό πλάνο προσφοράς πετρελαίου θα παραμείνει ο OPEC+ και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Ειδικότερα, το πλάνο παραγωγής του OPEC+ προβλέπει τη μηνιαία αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Σημειώνεται πως ο OPEC+ θεωρεί ότι η επίδραση της Όμικρον δεν θα είναι εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές της πανδημίας, οπότε και η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό. Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός προέβη σε μείωση της παραγωγής του κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2020. Επί του παρόντος έχει αναιρεθεί περίπου το 70% των μειώσεων αυτών, ενώ η παραγωγή αναμένεται να επιστρέψει σε προ-πανδημικά επίπεδα τον Σεπτέμβριο του 2022.

Επιπλέον, ο OPEC+ δέχεται πίεση εδώ και κάποιους μήνες από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή του και να συντελέσει στη μείωση των τιμών ενεργειακών αγαθών, που πλήττουν το καταναλωτικό κοινό. Η «απάθεια» του OPEC+ οδήγησε διεθνείς δυνάμεις στην αποδέσμευση ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματά τους (SRPs) προς τα τέλη του 2021.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως ο OPEC+ ίσως αναγκαστεί να αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά την παραγωγή του, εφόσον οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία ενταθούν ή εάν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και λοιπών διεθνών δυνάμεων, που θα οδηγούσε σε κατάργηση των δασμών που έχουν επιβληθεί στο ιρανικό πετρέλαιο.

Φωτό: www.slon.pics/Freepik

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.