Αισιοδοξία OPEC για τη ζήτηση μαύρου χρυσού

Αισιοδοξία OPEC για τη ζήτηση μαύρου χρυσού

85
Αισιοδοξία OPEC για τη ζήτηση μαύρου χρυσού

«Ακίνδυνη» για τη ζήτηση του πετρελαίου φαίνεται να θεωρεί την παραλλαγή Όμικρον ο OPEC.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση Δεκεμβρίου για την αγορά πετρελαίου, ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού» για το α’ τρίμηνο του 2022, στα 99,13 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η εν λόγω εκτίμηση συνιστά αύξηση κατά 1,11 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή του.

Όπως σημειώνεται στην μηνιαία έκθεση, μέρος της ανάκαμψης στη ζήτηση μεταφέρεται για το α’ τρίμηνο του 2022, ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο β’ εξάμηνο του 2022. Παρότι ο OPEC αναθεώρησε προς τα άνω τη ζήτηση πετρελαίου για το α’ τρίμηνο 2022, διατήρησε σταθερή την εκτιμώμενη ζήτηση για το δ’ τρίμηνο του 2021, στα 99,49 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2021 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στα 96,63 εκατ. βαρέλια/ημέρα (αύξηση κατά 0,19 εκατ. βαρέλια/ημέρα). Σε σύγκριση με το 2020, η ετήσια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,65 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Όσον αφορά την ζήτηση για το 2022, ο OPEC εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στα 100,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αυξημένη κατά 0,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Την ίδια ώρα, η ναυλαγορά των tankers παραμένει ασταθής, με σημαντικές μεταβολές μεταξύ των πλοίων διαφορετικών μεγεθών. Ωστόσο, σε γενικό πλαίσιο οι ναύλοι βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αναλυτές θεωρούν πως η ανάκαμψη της ναυλαγοράς των δεξαμενόπλοιων θα αρχίζει να λαμβάνει χώρα μετά το α’ τρίμηνο του 2022.

Εν κατακλείδι, διαφαίνεται ότι η ανάκαμψη των ναύλων των tankers δύσκολα θα επέλθει νωρίτερα ακόμα και εάν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του OPEC για τη ζήτηση μοιάζουν επιβεβαιωθούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.